Представители на международната мироопазваща мисия на НАТО в Косово (КейФОР)

...
Представители на международната мироопазваща мисия на НАТО в Косово (КейФОР)
Коментари Харесай

КейФОР разследва стрелба в близост до патрул на мироопазващата мисия в Косово

Представители на интернационалната мироопазваща задача на НАТО в Косово (КейФОР) проверяват случай, обвързван със пукотевица наоколо до патрул. Това се споделя в изказване на КФОР, оповестено с днешна дата, предадоха международните организации.

КейФОР проверява случай, обвързван със пукотевица, осъществена на 25 декември наоколо до патрул на ръководената от НАТО интернационална задача в Косово, се споделя в изказването.

Уточнява се, че става въпрос за случай с присъединяване на " незнайни въоръжени мъже покрай град Зубин Поток ", оповестява Българска телеграфна агенция.

" Няма жертви или материални вреди, работим за определяне на всички обстоятелства. Тъй като са планувани срещи сред представители на всички страни, е значимо да се заобикалят всевъзможни изявления или дейности, които биха могли да провокират напрежение и изостряне на обстановката ", показаха от КейФОР.

" Очакваме всички да се въздържат от провокативни прояви и да търсят най-хубавото решение, с цел да подсигуряват сигурността и сигурността на всички общности, показаха още от КейФОР ", отбелязва АП.

Междувременно сръбският министър на защитата Вучевич и началникът на генералния щаб на сръбската войска Милан Мойсилович се насочиха към южния град Рашка, покрай Косово, където са ситуирани сръбски армейски елементи, осведоми сръбското военно министерство, представено от организацията.

Представители на КейФОР по-рано опровергаха информацията за нахлуване против неин патрул.

Междувременно косовският сръбски водач Горан Ракич, ръководител на партията " Сръбска листа " в Косово, съобщи, че " известията на медиите в Прищина, че сърби са нападнали елементи на КФОР, са дезинформация ".

Премиерът на Косово Албин Курти се срещна с командващия КФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристуча и с ръководителя на ЕУЛЕКС Ларс Гунар Вигемарк, с които разиска тясното съдействие сред държавното управление на Косово, КейФОР и ЕУЛЕКС в границите на мандатите им, заяви особено за Българска телеграфна агенция косовската организация КосоваПрес.

На срещата бяха разисквани дейностите на незаконните структури в северната част на Косово, които съществено засягат сигурността в страната. Общият извод от тази среща е, че би трябвало да се възвърне свободата на придвижване и че не би трябвало да има барикади по нито веднъж.

Те се договориха и за продължение на тясното междуинституционално съдействие и съгласуване на дейностите за опазването на мира и сигурността за всички жители на Косово, което е обща цел и приоритет на институциите на Косово, КейФОР и ЕУЛЕКС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР