Представители на македонския Институт за национална история се срещнаха днес

...
Представители на македонския Институт за национална история се срещнаха днес
Коментари Харесай

Македонски историци: Унижение е да се говори за това македонец ли е бил Гоце Делчев

Представители на македонския Институт за национална история се срещнаха през днешния ден с ръководителя на Народното събрание на Северна Македония Талат Джафери в границите на отбелязването на 150 годишнината от рождението на Гоце Делчев. Във фокуса на срещата бяха публикуването на алманах и провокациите пред Института за национална история, заяви Катерина Тодороска, председателка на комитета за отбелязване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, заяви македонският " Слободен щемпел ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Искахме да влезем в македонското Собрание, като най-висш Дом на тази страна, за която мечтаеше Гоце Делчев, която през днешния ден имаме и която би трябвало да запазим. Призивът ни беше господин Джафери да ни помогне в другите действия, за публикуването на един алманах. Той освен че се потруди да ни помогне, само че и сподели, че ще ни обезпечи залата в Собранието, с цел да създадем огромно показване на сборника ", сподели Тодороска.

Разговаряхме и за нуждата учените да бъдат отделени или изолирани от натиска на политиката, сподели тя.

" Защото в науката работите с документи, документите е неумолима, тя се слага във времето и пространството, когато са протичали събитията, при което се стига до едно умозаключение и то е, че Гоце Делчев е македонец ", сподели още тя.

Професор Тодор Чепреганов на собствен ред прави оценка, че е унизително да се приказва за това бил ли е Гоце Делчев македонец.

" Разговорите сред историческите комисии би трябвало незабавно да се прекратят, тъй като непрекъснато сме в състояние да бъдем шантажирани. Няма по-голямо оскърбление от това да се договаря за личната история ", сподели Чепреганов.

Председателят на Македонската академия на науката и изкуствата Люпчо Коцарев сподели, че Договорът за добросъседство с България и Преспанското съглашение са източник на всички витални проблеми на Македония и значат " разнебитване на Македония ".

На научната конференция, отдадена на Гоце Делчев, беше показана и пощенска марка, отдадена на 150-ата годишнина от рождението му и бе открита изложбата " Портрети на Гоце Делчев " от университетския художник Ангел Петров, особено готова за събитието.

Научният симпозиум " 150 години от рождението на Гоце Делчев " ще се състои през днешния ден и на следващия ден. Той е проведен от Института за национална история в Скопие.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР