Представители на клубовете Млади възрожденци“ от сливенските училища се срещнаха

...
Представители на клубовете Млади възрожденци“ от сливенските училища се срещнаха
Коментари Харесай

Ученици от Сливен изработиха послания за Пилон „Рожен“ 

Представители на клубовете „ Млади възрожденци “ от сливенските учебни заведения се срещнаха в залата наОбластна администрация Сливен по поводинициативата на регионалния шеф Минчо Афузов за разработване на групово обръщение. Идеята е от името на учениците от област Сливен, то да бъде вградено в постамента на Пилон „ Рожен “.

Издигането на Пилон „ Рожен “ е гражданска, благотворителна акция, под егидата на президента Румен Радев, за издигане на най-високото българско знаме наоколо до връх Рожен в Родопите. Пилон „ Рожен “ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се извисява на внушителната надморска височина от 1 430 метра. Така българското знаме ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на знамето ще бъде висок 111 метра, а самият байрак ще е с размери 25 х 40 метра и с обща повърхност 1000 кв. метра. В основата на Пилон „ Рожен “, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осем послания от 28-те области на страната. Всяко от посланията ще бъде гравирано на мястото на съответната област и ще остане за бъдещите генерации.

По мотив основаването на сливенско обръщение за Пилон „ Рожен “, млади възрожденци от 14 учебни заведения на област Сливен гостуваха в Областна администрация, дружно със своите ръководители. Учениците от СУ „ Георги Каравелов “ - гр. Шивачево, НУ „ Св. Паисий Хилендарски “ и СУ „ Христо Ботев “ – гр. Нова Загора, ОУ „ Найден Геров “ – с. Гавраилово, ОУ „ Д-р Петър Берон “ – с. Желю челник, ОУ „ Христо Ботев “ – с. Самуилово, ОУ „ Братя Миладинови “, ОУ „ Димитър Петров “, ОУ „ Д-р Иван Селимински “, ОУ „ Елисавета Багряна “, СУ „ Пейо Яворов “, ПГХТ „ Акад. Неделчо Неделчев “, ПХГ „ Дамян Дамянов “ и ПГИ „ Проф. доктор Димитър Табаков “ – гр. Сливен и техните преподаватели бяха приветствани от регионалния шеф, след което той показа в резюме самодейността „ Пилон „ Рожен “ и своята концепция сливенските деца да бъдат групов създател на посланието. Пред клубовете „ Млади възрожденци “ Николай Сираков, шеф на Регионалния исторически музей, специфичен посетител на събитието, илюстрира основанията ни за локална патриотична горделивост с образци от античната, средновековна, възрожденска и следосвобожденска история на Сливенския край. Той уточни, че най-старите сведения за битие на население в региона на Сливен датират отпреди 6 000 години прочие н. е. и че в Новозагорско са открити свидетелства за най-старата протописменост в света. Д-р Сираков описа на децата и за тракийските разкопки и артефакти и двете златни маски, съхранявани в Сливенския исторически музей, както и за неповторимата цитадела „ Туида “ – средище на комерсиална, административна и църковна активност и власт и за славата на Света гора Сливенска, играла значима духовна и културна роля по време на Българското средновековие. Акцентира и върху възмогването на града през 18-ти и 19-ти век и мястото на Сливен като един от най-големите икономически центрове на Балканите през епохата на Възраждането, трансформирало го във сцена и мотор на съдбовни за историята на България събития и процеси.

Изложението на доктор Николай Сираков бе въведения към главното предизвикателство на срещата през днешния ден – изработването на групови и самостоятелни послания, с които област Сливен да участва в самодейността Пилон „ Рожен “. В рамките на 15 минути деца и учители работиха екипно върху основаването на къси родолюбиви словесни формули - обръщения към идващите български генерации, заредени с неповторимия сливенски дух.

Повече от 30 послания сътвориха младежите през днешния ден. Те ще бъдат прегледани и оценени от комисия, включваща регионалния и заместник-областния шеф, началника на Регионалното ръководство на образованието, шефа на Регионален исторически музей „ Д-р Симеон Табаков “.

Най-добрите послания ще бъдат наградени и оповестени.

Областна администрация Сливен изрича признателност към всички възпитаници, учители и шефове на учебни заведения, показали съпричастност към концепцията, както и към РУО – Сливен за поддръжката, отзивчивостта и съдействието.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР