Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ

...
Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ
Коментари Харесай

ДПС: Около 20 души от българската изселническа общност в Адана са загинали при земетресението

Представители на Движение за права и свободи отпътуват за Адана, с цел да създадат разбор на потребностите на българската общественост там
По данни на Движение за права и свободи към 20 души от българската изселническа общественост в Адана са починали при разрушителното земетресение, доста други са потърпевши.

Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-председателят на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов, който е и отговорник за акцията по дарения и за набиране на артикули от първа нужда за засегнатите от труса в Турция.

По думите на Ахмедов в региона на Адана живеят към 30 000 български изселници, които са отпътували за югоизточната ни съседка през 50-те години на 20-и век.

„ В този обиден регион към Адана има наши остарели изселници. Това са към 30 000 души, някой от тях приказват български език, други са възстановили българското си поданство. По наша информация там имаме към 20 жертви и доста потърпевши “, сподели Ахмедов.

Представители на Движение за права и свободи отпътуват за Адана, с цел да създадат разбор на потребностите на българската общественост там.

От Движението за права и свободи проведоха дарителска акция за набиране на артикули от първа нужда и средства в помощ на потърпевшите от разрушителното земетресение. Кампанията им се координира и с посолството на Турция у нас.

Средствата ще бъдат предоставени на турската Агенция за бедствията, която ще ги разпредели съгласно нужните на страната.

Днес се изпращат три ТИР-а със събрани облекла, одеяла, печки и други нужни материали за потърпевшите от земетресението в Турция.

Министерство на външните работи заяви, че е открито тялото на търсения мъж с българско и турско поданство, в Искендерун. Новината разгласи Българска национална телевизия, базирайки се на лична информация от ведомството.

В неопределеност остава българката – 28-годишната Айлин от Кърджалийско. Тя е майка на две дребни деца и живеела в една от най-тежко засегнатите провинции – Хатай. Вчера тялото на едното й дете бе открито под отломките на постройката, в която живеели. Когато научили за бедствието, роднините й пробвали да се чуят с нея, само че тя не подвига телефона си. Опитали да се свържат и със брачна половинка й, само че без триумф. По вчерашни данни тялото на брачна половинка ѝ Канмаз Мустафа също бе открито.

Има разминаване в информацията от засегнатите региони, което е обикновено в сходна обстановка, в това число и поради разрушените връзки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР