Представители на БСП-София, Българският антифашистки съюз, Съюзът на българските писатели

...
Представители на БСП-София, Българският антифашистки съюз, Съюзът на българските писатели
Коментари Харесай

Със стихове и минута мълчание беше отбелязана 75-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров

Представители на БСП-София, Българският антифашистки съюз, Съюзът на българските писатели и Съюзът на българските публицисти означиха 75-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров на Мемориала "Гарнизонно стрелбище ".

На лобното място на поета прозвучаха негови стихове и бяха поднесени венци и цветя. Събралите се уважиха с минута безмълвие паметта на жертвите на българския фашизъм.

На възпоменанието участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, депутати и общественици.

Илияна Йотова означи, че пред гения на Вапцаров мъчно можеш да извадиш оръжието на друго слово. Нито една човешка гибел не е навременна, изключително тази на Вапцаров, уточни тя и добави, че към момента стои въпросът на кого пречеше един от най-големите идеалисти и хуманисти на 20 век. Вицепрезидентът означи, че неговите "Моторни песни " са преведени на доста езици, а у нас е изработен опит да ги заличим и да не ги предадем на децата си. По думите й това е позорно.

"Вапцаров говореше просто, споделяше допустимо най-кратките фрази, най-кратко дефинираните мисли, само че говореше за историята и за полезностите освен на един народ, а на човечеството. С това той е скъп ", разяснява Илияна Йотова. По думите й неговата религия в хуманизма и в човешкото благополучие е преборила гибелта.

Писателят и издател Иван Гранитски означи, че лириката на Вапцаров е направена сякаш от елементарни думи - обич, родно място, самун, религия, само че те имат магичната дарба да раждат гениална лирика. Това е точно тази връзка сред Ботевата лирика и революционен героизъм и Вапцаров, същото е и с Гео Милев, добави той.

Специално за възпоменанието испанският стихотворец и драматург Мануел Муньос Идалго е написал стихотворение, отдадено на годишнината от растрела на Никола Вапцаров, което беше прочетено пред събралите на Мемориала "Гарнизонно стрелбище ".

Утре от 18.00 часа, пред паметника на Никола Вапцаров, в градината зад Националната художествена изложба, поети ще рецитират авторски и стихове на Вапцаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР