Представители на БСП и на Сдружението на общинските болници в

...
Представители на БСП и на Сдружението на общинските болници в
Коментари Харесай

БСП предлага държавата да задължава младите лекари да работят 5 г. в страната

Представители на Българска социалистическа партия и на Сдружението на общинските лечебни заведения в България са разискали дефицита на фрагменти и финансирането на опазването на здравето.

Корнелия Нинова означи, че най-остро от Сдружението на общинските лечебни заведения са сложили въпроса за фрагментите изключително в дребните и в отдалечените обитаеми места. Нашето предложение е страната да заплаща стипендии и по-късно приключилите медицина да са задължени да работят пет години в България, сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Идеята е добра, тъй като по този метод страната се ангажира с построяването на фрагменти, разяснява ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения в България Неделчо Тотев. Когато страната влага в нещо, не е редно да го даде с лека ръка, добави той. Според Тотев са нужни и промени в наредбата за специализациите, тъй като един доктор не го държи единствено заплатата в дадената страна или болница, а и вероятността за израстване.

Кадровият проблем е голям, въпрос на година е пенсионерите, които крепят системата, да излязат и тогава ще бъдем изправени пред нуждата от някъде да се внесат медицински фрагменти, разяснява Неделчо Тотев.

По думите му най-големият проблем ще пристигна от дефицита на медицинските сестри. От Сдружението на общинските лечебни заведения показаха, че с много неща от визията на Българска социалистическа партия са съгласни и считат за рационални.

След диалозите ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че това е първата от поредицата срещи за разискване на положението на опазването на здравето, плана на ръководещите за промяна и визията на Българска социалистическа партия в частта опазване на здравето. От левицата са получили и причини по вота на съмнение за опазване на здравето, който се чака да бъде импортиран идващия понеделник в Народното събрание.

Единодушни сме, че настоящето положение на опазването на здравето е пагубно и не може да продължава повече по този начин, че препоръчаната от ГЕРБ промяна не съставлява промяна в здравния модел, а смяна във финансирането на модела или по-скоро търсене на източници за дофинансиране посредством събиране на спомагателна наложителна здравна застраховка, разяснява Нинова след срещата. Тя уточни, че това ще натовари най-бедните хора, които и в този момент мъчно имат достъп до опазване на здравето.

Лидерът на Българска социалистическа партия регистрира, че добре се одобряват предложенията на левицата за понижаване на Данък добавена стойност върху медикаментите, уедряване на процедурите за поръчка на медикаменти за лечебните заведения, както и разновидността за промяна в опазването на здравето, която да почива на районен принцип.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР