Представители на агросектора, ОББ и държавната администрация обсъдиха устойчивото бъдеще

...
Представители на агросектора, ОББ и държавната администрация обсъдиха устойчивото бъдеще
Коментари Харесай

Представители на агросектора, ОББ и държавната администрация обсъдиха устойчивото бъдеще на дискусия

Представители на агросектора, ОББ и държавната администрация разискаха устойчивото бъдеще на експертна полемика
 

В рамките на първия експертен конгрес по плана „ 24 часа и ОББ за стабилно бъдеще “ над 60 представители на агросектора, държавната администрация и управлението на най-голямата банка в България разискаха провокациите и опциите, които устойчивото развиване слага пред бранша. Сред участниците бяха Питър Рубен, основен изпълнителен шеф на ОББ и кънтри управител на KBC Груп България, Таня Георгиева, заместник-министър на земеделието и храните, и Венелина Гочева, издател на „ 24 часа ".
-->


Главният изпълнителен шеф на ОББ и кънтри управител на KBC Груп България – Питър Рубен , очерта възходящата значимост и основното значение на виновния и резистентен бизнес: „ Наличието на ESG тактика не е просто метод да се показа една компания в позитивна светлина - от това ще зависи финансирането отсега нататък. Когато оценяваме един бизнес, желаеме да разберем по какъв начин той влияе върху околната среда. KBC Груп, част от която е ОББ, като водач във финансовата промишленост и пазарен водач във финансирането на агросектора, има задача да подкрепя бизнеса в прекосяването му към устойчивото развиване. Една от главните цели на Групата е да понижи въглеродния отпечатък на нашата забележителна и възходяща кредитна експозиция в селскостопанския бранш с 21% през идващите 7 години. Ще реализираме това посредством увеличение на устойчивото финансиране за фирмите. “

Заместник-министърът на земеделието Таня Георгиева сложи акцент върху партньорството сред финансовите институции, науката и софтуерните компании. „ В новата обща селскостопанска политика на Европейски Съюз има принадлежности, които поддържат фермерите за спомагателни и надграждащи задължения, свързани с околната среда и биоразнообразието. В българския стратегически проект за земеделието са планувани средства, свързани с прехвърлянето на познания и нововъведения от науката към бизнеса. Освен това по Плана за възобновяване и резистентност също се дава на фермерите опция да се възползват от грантово подкрепяне за цифрови и зелени вложения. ", уточни Георгиева.

По време на форума бяха показани положителни практики, които към този момент намират приложение в страната, принадлежности за модернизиране и дигитализиране на производството, както и благоприятни условия за финансиране.

Модератор на първия панел беше един от водещите специалисти в България по тематиката ESG - доцент Марина Стефанова, шеф на магистърска стратегия „ Отговорно и стабилно ръководство “ в Стопанския факултет на Софийския университет. Цветан Илиев - пълномощник на Бони Холдинг, показа над 20-годишния опит на компанията, която посредством нововъведения в технологията, метода на хранене и оборудването на фермите реализира по-ефективно произвеждане. Компанията работи и върху технология, при която още по-ефективно да се влага торовата маса от животните в почвата, с цел да се заместят изкуствени торове. Друг сполучлив образец показа шефът на Агро-бел 2001 Павел Стоименов. Той уточни, че у нас има проблем поради практиката на интензивно земеделие, при което се утежнява качеството на почвата. Въведената екстензивна технология на обработка на почвата дава като резултат по-здрави растения, понижено потребление на изкуствените торове с 80%, възстановяване на почвения състав.

ОББ има подготвеност да поддържа бизнеса със профилирани артикули. „ Вече имаме създаден артикул, който е за инсталиране на фотоволтаични централи за лични потребности, и предлага по-ниски проценти самоучастие, по-дълъг период на погашение и други преференции. Имаме подготвеност да търсим разновидности за прилагане на разнообразни стратегии и гаранционни принадлежности ", сподели Явор Русенов, началник отдел „ Корпоративно банкиране - произвеждане, земеделие и търговия “ в ОББ.

Възможностите, които бизнесът може да извлече от новите технологии при трансформацията, бяха тематика на втория панел, модериран от Тихомир Тончев, основен редактор на „ Български фермер “. Иво Куманов - шеф на НИК Електроникс, компания с фокус в модерните технологии и точно земеделие, показа решения, основани на изкуствен интелект и употребяващи дронове и камери за отнасяне на почвите и културите по природосъобразен метод. Друга значима част от новите условия, свързани с устойчивото развиване, акцентира съдружника в ТЕХНО ФАРМ Свилен Костов. Решение за одитите, доказващи какво и по какъв начин е създадено, дава дигитализацията и софтуерите за земеделие. Като приоритет през идващите години той уточни обезпечаването на опция за събиране на данни на едно място и работата с тях. Николай Стефчов, шеф и притежател на Агритоп, уточни, че животновъдният бранш в България към момента не е достигнал висок % цифровизация и автоматизация. Той уточни, че добър образец е оползотворяването в кръговата стопанска система на тор, създаван от животновъдните ферми.



Маринела Коева, началник " Маркетинг и стабилно развиване " в ОББ, показа създадения от банката, взаимно с Института по Аграрна Икономика, Агро калкулатор на въглеродни излъчвания. " Калкулаторът е доста елементарен за потребление. След като бъдат изчислени резултатите, се появява отчет с рекомендации за действия, които могат да бъдат усъвършенствани. Това е план от огромна значимост, а задачата му е да се изостри вниманието точно върху това по какъв начин излъчванията въздействат на природата ", разясни Коева.

Форумът, отдаден на агросектора, слага начало на серия от експертни събития за разнообразни промишлености, които да насочат вниманието към виновното и стабилно развиване. Целта на плана, който сплотява напъните на 24 часа и ОББ, е да приготви представителите на бизнеса за идната промяна към стабилно бъдеще, както и да покаже сполучливи практики в български предприятия за мъдро ръководство и потребление на нови технологии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР