Представител на Министерството на енергетиката в САЩ заяви, че за

...
Представител на Министерството на енергетиката в САЩ заяви, че за
Коментари Харесай

САЩ за първи път отпускат бюджетни средства за частни реактори за термоядрен синтез

Представител на Министерството на енергетиката в Съединени американски щати съобщи, че за първи път в историята на страната частни компании ще бъдат подкрепени с бюджетно финансиране за развиването на термоядрената сила. По този метод управляващите дават на вложителите да схванат, че имат вяра в най-скорошната поява на комерсиална термоядрена технология и със личния си образец приканват бизнеса да влага пари в тази посока.
Трябва да се означи, че от 50-те години на предишния век насам управляващите в Съединени американски щати годишно отделят към 700 млн. щ. $ за развиването на термоядрената сила. Но всички тези пари отиват в университетите и националните лаборатории за фундаментални проучвания. От началото на 2000 година финансирането включва и разноските по интернационалния план за термоядрен реактор ITER.

По този метод фирмите в Съединени американски щати до момента са набирали средства единствено от частни вложители, без страната да взе участие в стратегии за партньорство. През 2020 година обаче Конгресът гласоподава в поддръжка на публично-частните партньорства в плановете за термоядрен синтез и за първи път в бюджета за идната година към този момент е включена избрана сума. За тази цел са позволени общо до 415 млн. $ от бъдещите бюджети. Отпуснатата сума от 50 млн. $ за в този момент ще бъде изразходвана през идващите 18 месеца.
" Тези пари значат, че държавното управление на Съединени американски щати съществено се е заело със основаването на стратегия за термоядрен синтез, която ще бъде търговски жизнеспособна в ускорени периоди ", съобщи пред CNBC Андрю Холанд, основен изпълнителен шеф на индустриалната група Fusion Industry Association.
В скорошен отчет на Асоциацията на промишлеността за термоядрен синтез (FIA) се показва, че финансирането на търговски стратегии, свързани с термоядрения синтез, се е нараснало доста през последните 12 месеца. Commonwealth Fusion Systems да вземем за пример, частна компания с отчасти финансиране от империята на Бил Гейтс, е набрала 1,8 милиарда $. Commonwealth има актив в свръхсилни магнити, които могат да оказват помощ за понижаване на размера на комерсиалните реактори за термоядрен синтез. Може да се чака, че увеличението на паричните потоци към частните разработчици на реактори за термоядрен синтез ще форсира появяването на търговски електроцентрали за термоядрен синтез, които ще обезпечат на човечеството изобилен източник на чиста сила.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР