Представите, които всеки от нас има за Белград са повече

...
Представите, които всеки от нас има за Белград са повече
Коментари Харесай

Белградски разходки. Градската алея край Дунав е магнит за местните и туристите. Беби по сръбски. Сръбската столица предлага хляб и кифли, а не зрелища.

Представите, които всеки от нас има за Белград са повече от разнородни и спорни. По тази причина, което и място на града да посетите ще откриете по няколко негови лица. Това е хубаво, тъй като по този метод всеки съумява да откри нещо за себе си – и вълкът утолен, и агнето – цяло. Така да вземем за пример за един безспорната звезда на сръбската столица това е Дунава. За други – незабравимата локална кухня. За трети – романтиката и красивата природа. Затова, в случай че желаете да има мир и успокоение в компанията, когато сте в Белград, безусловно включете в програмата си разходка по многоликата крайдунавска алея.



Пешеходната алея край Дунав е обичана за всички в Белград



За да достигнете до не би трябвало да преминете през колоритния квартал Земун. Да ви кажа, че би трябвало да се водите по плисъка на вълните или ромона на водата, ще бъде прекомерно сантиментално и лъжливо. Независимо дали сте със личната си кола, такси или пешком, обърнете внимание на ниските здания. Според мен една от най-прекрасните черти на Белград, това е неналичието на високи стоманобетонни или алуминиеви динозаври. Всичко в близост е запазило духа на отминала ера и всички идват тук, с цел да я преоткрият и да ѝ се насладят. Това за наслаждаването напълно не е мъчно и по локален бит наложително става с нож и вилица в ръка. Разбира се би трябвало да има чаша и паница. И откакто приказваме за най-красивата река в Европа (според мен) наложително в чинията би трябвало да поставим хубава рибка. А какво по-подходящо място за това от ресторант Шаран/Saran.



Крайречните заведения за хранене са като че ли отвън времето и пространството



Духът на белградската крайдунавска алея е магически. Има толкоз доста заведения за хранене, към които примамливо ви канят красиви сръбски девойки и снажни локални момци. Всичко е токова несметно, че наложителното изискване за идването ви тук е сутринта да сте закусили доста леко. Веднага ще забележите, че няма пищност и ненужно изхвърляне. Семпли маси с моите обичани покривки на бели и червени квадрати. Може да поръчате елементарна супа, сериозна скара или да изпиете едно нормално локално кафе Grande. Просто се отпуснете и се наслаждавайте на спокойствието. Тъй като множеството заведения за хранене примамват с сочни мръвки, вегетарианските названия липсват за сметка на такива като „ Черната овца ” и „ Торо Грил ”.



Компания на ресторант „ Шаран ” вършат всевъзможни домашни любимци.



Четейки тези редове мнозина ще останат с неверното усещане, че за мен пътуването става само с вилица и нож в ръка. Всяко кътче крие разнообразни и богати благоприятни условия. Лично аз бях обаян от опцията да се кара каяк по Дунава. Издължените като игли лодки крият невероятна магия и елегантност. Съчетана с хубостта и грацията на стотиците лебеди – хубостта е съвършена.



Грациозни като лебеди каяци се хлъзгат по гладките дунавски талази.

От една страна лодките се носят по водата по този начин, като че ли хората в тях не вършат никакви старания, с цел да ги движат против течението. Усмихнатите лица на децата по брега блеснат, когато елегантните бели птици стартират да кълват подадените им части самун. Изведнъж някоя от птиците мощно размахва криле, леко се издига и увлича след себе си своите приятели. Този миг има странна мистичност – оставате с усещането, че преди да полети, птицата като че ли върви по водата а по-късно се трансформира в бял платноход, който вместо по водата, се рее в небето.



Видео-разходка по Белградската дунавска алея. Вижте тук. (Активен линк https://www.youtube.com/watch?v=b1-G5MQFIW4&feature=youtu.be )



Хиляди хора идват в белградските паркове, с цел да се насладят на зеленината. Е, в случай че е месец февруари, изумрудените краски не са кой знае какъв брой доста, само че това не стопира никого. Парковете тук са цялостни с младежи и бебешки колички. Няма метод по какъв начин да не ви направи усещане този хубав факт. Майки, бащи, колички, камиончета, колела, тротинетки, виканица и усмивки. И да не пропусна – непорочност. Много чисто. Похвално чисто! Местните родители обичат да люлеят хлапетата в люлки, които не наподобяват доста на познатите от нашите паркове. Тукашните наподобяват на огромна и тясна гума от мотор, която е покрита с здрав плат. Тази гума е хваната от двата края на вериги и безусловно е „ напълнена ” с усмихнати и пищящи от наслаждение дечурлига.



Истински бейби взрив се следи по парковете на Белград.

Сръбската обич към децата е мощна и мъчителна. Днешните щастливи родители към момента не могат да не помнят 1999 година, когато те са били на възрастта на своите деца и това, че част от техните връстници в никакъв случай не съумяха да пораснат. В Ташмайдан Парк, има монумент с формата на пеперуда, който припомня този мъчителен миг. На няколко крачки от него се намира и паметника на Георги Раковски и Васил Левски. Той е в памет на първата българска легия, която оказва помощ на сърбите в боевете за белградската цитадела.



… те бяха единствено деца …



Паметникът на Раковски и Левски е знак на братството сред народите ни.

Когато излезете от парка ще попаднете в красивата ретро архитектура на Белград. Величието на отминалите години е видно от фасадите на 5-6 етажни здания, които и през днешния ден не престават да вдъхват почит. Лично аз бях удивен от ъгловите балкони, които гордо гледаха към булевардите. И в случай че горе, на високото, величието придава достолепност и известна студенина, то долу на улицата кипи живот. Ако сте с кола съществено внимавайте с локалните водачи. Те са извънредно гъвкави и „ артистични ”. Техните приумици не постоянно могат да бъдат отгатнати от чужденците, още повече, че те към момента се усещат „ над ” такива софтуерни открития, като мигача и клаксона, и съвсем постоянно ги подценяват.



Импозантна архитектура, която ни връща в епохата на С.Р.Югославия.



Затова в случай че сте за малко в Белград заложете на качествени обувки-бързоходки. От време на време използвайте градски превоз, само че пеша несъмнено ще получите идеална визия за този горделив и хубав град. Естествено понякога би трябвало да зареждате батериите. Прекрасно е, че сме на балканите и срещата с световните играчи на бързото хранене напълно не е наложителна. Банички, кифли и всевъзможни вкусни хлебчета ви чакат съвсем на всеки ъгъл. Поливате ги с кисело мляко или айран и продължавате напред.



Идеалната хапка по време на белградските преходи ще намерите тук.

Много бих желал да ви препоръчам колкото си може повече пекарници, кафенета и всевъзможни други вкусни и занимателни места в Белград, само че това е невъзможна задача. Затова в случай че желаете да сте оптимално ефикасен по време на визитата си на сръбската столица, най-добре е да си подготвите авансово урока. Вземете си спомагателна батерия за смарт телефона и таблета, и самоуверено напред. Вече имате детайлите на най-хубавото приложение за градски превоз на града. Сега е ред на още едно предложение, което ще ви облекчи оптимално, когато сте тук:

 

МОБИЛНИ УЛЕСНЕНИЯ за Белград

Belgrade Genie - Belgrade travel guide app . Категория: карти и навигация / English Version / Android / Offline

Изключително сполучливо приложение за Андроид. Счита се, че е идеалния гид за. Това, което ще ви допадне доста, в случай че имате слушалки е първият аудио гид за града, изработен в миналото. Голямото преимущество на приложението е, че работи офлайн и всички карти и пътеводители се зареждат до момента в който качвате приложението. Включвате GPS-а на телефона или таблета и готово. разхождайки се из Белград, ще слушате истории за предишното, сегашното и бъдещето му. С негова помощ елементарно ще опознаете значими места и великите персони обитавали Белград през вековете епохи.



Приложението оказва помощ да намерите най-хубавите хотели, заведения за хранене, кръчми и места за престой. Картите на приложението са интерактивни, като иконите червени или сиви според дали работното време е е завършило или не.

Ако стигнете някоя забележителност от картата разклатете телефона си, с цел да чуете историята ѝ. Може да вършиме отметки върху картата, с цел да избегнете повторни визити на едно и също място и нещо доста значимо – има специфичен раздел с безвъзмездни Wi-Fi точки на Белград.



 

Автор: Велин Пасков

Всички права върху фотосите са на създателя.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР