Представете си следната картинка – следобед е, комшийката тъкмо ви

...
Представете си следната картинка – следобед е, комшийката тъкмо ви
Коментари Харесай

Съседката ме покани на кафенце, но като ме почерпи с тази вкусотия, веднага й поисках рецептата

Представете си следната картинка – следобяд е, комшийката таман ви е звъннала, че идва да ви каже най-новата квартална клевета, а вие нямате какво да сложите на масата! Е, кафе ще извършите, това е ясно, само че нещо да има и около него въпреки всичко. Ние обаче ще разгадаем този проблем, освен това извънредно ефикасно. Днес ще ви предложим една рецепта за понички. Страшно е лесна, става за минути, а крайният резултат е замайващ. Между другото тези понички (или бухтички) не би трябвало да са ви непознати. Доста постоянно майките и бабите ни ги приготвяха в нашето детство, просто напоследък тази рецепта сякаш се позабрави. Ето какви артикули са ви нужни: 1 консерва кондензирано мляко, 2 яйца, щипка сол, сода за самун – на върха на ножа, пшеничено брашно – колкото поеме тестото, лой за пържене.

Първото нещо, което би трябвало да извършите е да разбиете яйцата с миксер. Постепенно прибавете кондензираното мляко, като не спирате да разбивате. Добавете содата за самун и солта и разбъркайте с дървена лъжица добре. След това последователно започвайте да добавяте и пресятото брашно, до момента в който не получите меко, само че не лепкаво тесто. Разточете тестото във формата на колбас, дебелината му би трябвало да е колкото пръст. След това нарежете „ колбаса “ на части с дължина 2-3 см. Самите части оформете с ръце като топки. Загрейте задоволително количество олио в тиган за пържене. Пускайте единствено по няколко броя понички, с цел да не се залепват. Трябва да се изпържат добре от всички страни. Готовите понички поставете върху кухненска хартия, с цел да се отцеди ненужната лой. Можете да ги поръсите с пудра захар, да ги поднесете в допълнение със сладко, конфитюр или със сирене. Добър вкус!

А ето и още една страхотна рецепта: домашни понички с шоколадова глазура
Продукти, задоволителни за 12 порции
1/2 кг брашно, 45 г масло, 2 яйца, 170 г захар, 240 г кисело мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 1 щип. сол, 200 г шоколад, 1 с.л. масло
Как да ги приготвите:
Маслото (45 г) се разтопява. Яйцата (2 бр) се разрушават със захарта (170 г), а по-късно се прибавят брашното (1/2 кг), бакпулверът (1 ч.л.) и солта (1 щип.).
Киселото мляко (240 г) се разрушава и по-късно се прибавя към сместа. От тестото се оформя топка, която се слага в купа и се покрива с транспарантно фолио. Оставя се в ледник за 30 минути.

След това тестото се оформя като руло. Нарязва се на идентични части. Всяко парче се оформя на топче, като се търкаля сред дланите. След това с ръце се сплесква, с цел да получи форма на поничка. С пръст се пробива дупка по средата и се оформя с пръсти, тъй че да се получи кръг.

В тенджера се загрява олио до 170 градуса. Поничките се пускат в горещото олио и когато изплуват на повърхността, се обръщат с решетъчна лъжица. Пържат се единствено по 3-4 понички едновременно. Нареждат се в паница върху салфетка.

Щом топлите понички леко се охладят и отцедят от мазнината, се потопяват от едната страна в разтопения с малко масло (1 с.л.) шоколад (200 г). След това се оставят да изстинат изцяло, с цел да стегне шоколадът.

Потапят се в затопления наново разтопен шоколад и от другата страна. Оставят се да се стегне глазурата и се декорират с натрошен или настърган шоколад.

Инфо: 1001 предписания

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР