Представата за Бога като стар светлокож мъж, която все още

...
Представата за Бога като стар светлокож мъж, която все още
Коментари Харесай

Те кават: Бог трябва да е безполов


" Представата за Бога като остарял светлокож мъж, която към момента доминира у мнозина, е прекомерно примитивна ", споделят от немското Католическо младежко сдружение. Те упорстват: Бог няма пол, няма раса. И желаят " Бог+ ".

Бог е прошарен дъртак с брада? Именно този облик поражда в съзнанието на доста вярващи, когато мислят за него. Германското Католическо младежко сдружение обаче е решило да постави завършек на стандартите: с цел да престанат хората да разпознават Господ с мъж, те са решили оттук насетне да го назовават " Бог+ ". Какво значи това?
Редакцията предлага
Далеч от стандартите

Откакто, непрекъснато се стремят да им основават облик. И по този начин за доста християни обликът на Създателя се асоциира с прошарен дъртак с положителни очи и дълга брада.

Но в последните години в съзнанието на хората настъпиха значително промени. Съвременното общество се стреми от ден на ден към разнообразие и инклузивност - още повече, че инклузията изключва всяка дискриминация и допуска еднообразно отношение към всички хора, култури и форми на живот. На този декор и вярващите все по-често си задават въпроси, свързани с близостта на религията към живота им.

Участниците в провелата се неотдавна общогерманска конференция на Католическото младежко сдружение също не остават настрана от протичащите се промени. Те излязоха с решението да разрушат стереотипната визия за Господ като " светлокож прошарен дъртак ": в бъдеще членовете на организацията считат да употребяват термина " Бог+ ", с цел да изобразят многообразието на Създателя.

Тласък за промени в съзнанието

" Всяка визия за божия облик има право на битие ", споделя председателката на Католическото младежко сдружение Юлия Нидермайер. " Смятаме, че визията за Бога като остарял светлокож човек от мъжки пол, която към момента доминира у мнозина, е прекомерно примитивна. ". При това не става дума единствено за дефинирането на Всевишния по сексуален симптом, само че и за доста други аспекти, акцентира Нидермайер. По нейните думи " Бог+ " е многостранен облик, който изисква съществено осмисляне от най-различни страни.

Съюзът на немската католическа юноша - най-голямата организация от този тип в страната - приветства решението, взето на общогерманската конференция на Католическото младежко сдружение. То получи позитивна оценка от Партията на свободните демократи.

" Всеки има правото да изобразява Господ по този начин, както желае. Самият аз в никакъв случай не съм го свързвал с избран пол. Но решението на Католическото младежко сдружение може да стане добър подтик за смяна в съзнанието на хората и привличането на вниманието им към джендър проблематиката ", съобщи от своя страна депутатът в Бундестага от Партията на свободните демократи и формален представител на Съюза на ЛГБТ Юрген Лендерс.

Но пък ръководителят на Съюза на учениците в Германия Адриан Клант, който е католик по изповедание, се отнесе с недоумение към концепцията за " Бог+ ". Той упрекна Католическото младежко сдружение в " лява идеологизация на децата " и изиска това да бъде прекъснато.

Без " полови " граници

Ирме Щетер-Карп, която е отпред на Централния комитет на немските католици, преди години в границите на галерия със заглавието " Другата половина на парадайса " помести материал на тематика по какъв начин си показва Създателя. " Мечтая за парадайс, в който няма половинка, няма тук и там, няма мое и твое ", написа тя в своята публикация. Тя поддържа същото мнение и през днешния ден, защото е уверена - Господ няма нито граници, нито лимити, нито деления, нито полова принадлежност.

" Всяко потомство приказва за Бога на своя език и обитава в търсенето на Господ по своему ", отбелязва Щетер-Карп. Тя добавя, че доста цени това, че младежите от Католическото сдружение демонстрират по какъв начин търсят пътя към Всевишния, само че също по този начин, че персонално за нея добавеният към Бог плюс " не води до средата ".

" Важното е обликът на Всевишния да не се вае в сходство с нашите тесни показа. Според мен ние би трябвало да прекратим основаването на скулптурни изображения на Господа. Добавяйки нови статуи към към този момент съществуващите, аз няма да се приближа до Бога повече ", показва Ирме Щетер-Карп.

***
Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР