Председателят й Жечо Станков днес разпраща разпраща писма до институции,

...
Председателят й Жечо Станков днес разпраща разпраща писма до институции,
Коментари Харесай

Комисията „Боташ“ да работи до 6 април 2024 г., е последното решение на НС за тази година

Председателят й Жечо Станков през днешния ден разпраща разпраща писма до институции, чакат се отговори доникъде на януари

Удължаване на периода на деяние на комисията „ Боташ “ бе последното решение на Народното събрание (НС) за тази година . То бе взето през вчерашния ден с съвсем цялостно единогласие. От през днешния ден депутатите са във почивка до 10 януари , както повелява правилникът на Народното събрание.

Припомняме, че, бе основана Тя трябваше да работи един месец, което през цялото време бе ясно, че е извънредно незадоволително. В този интервал приоритет за Народното събрание бе гласуването на държавния бюджет и на измененията в Конституцията. Следва и депутатската почивка.

Председател на краткотрайния парламентарен орган е бургаският народен представител от ГЕРБ Жечо Станков.

Първото съвещание на комисията бе тази седмица. На него бяха признати правила за работа. Беше конкретизиран и механизъм за оферти какви запитвания и до кои институции да бъдат разпратени.

Г-н Станков подложи на полемика с какъв брой да се удължи мандатът на комисията. Хамид Хамид от Движение за права и свободи изиска спомагателни три месеца, което получи утвърждението от Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. По-къс мандат предложи представител на „ Възраждане “, само че и той бе уверен, че това не е удачно.

В последна сметка под за тримесечно удължение на действието на комисията се подписаха депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

„ Определеният с решението на Народното събрание период на деяние е непълен поради големия размер от документи и информация, които следва да бъдат изискани и оценени след приемането им, както и поради огромния брой институции, които следва да бъдат ангажирани с даването на документите и информацията “, показват народните представители.

Предвижда се и чуване на представителите на съответните наранени сдружения и институции.

Подготовката на протокола от работата на комисията лишава най-вече време, уточни Жечо Станков на съвещанието тази седмица. Ако приключим за два месеца, няма да тупаме топката трети месец. Само ние си знаем какъв брой стотици или хиляди страници ще изчетем, с цел да можем да създадем един протокол, който да дава отговор на обстоятелствата и събитията, добави Станков.

В последна сметка с вчерашното решение на Народно събрание мандатът на комисията бе продължен до 6 април 2024 година

Днес ръководителят й разпраща писмата до съответните институции съгласно предварителната поръчка, удостовери той пред „ Флагман “. Отговори се чакат в период до 15 – 20 януари, което е съобразено и с празничния интервал.

Временната комисия се състои от 12 члена и е на паритетен принцип – по двама депутати от всяка парламентарна група. По този метод болшинството, поддържащо държавното управление, и опозицията имат еднакъв брой представители в нея.

Временната комисия бе основана, откакто стана ясно, че служебният кабинет на президента с министър председател Гълъб Донев е подписал извънредно противоречиво съглашение с „ Боташ “ с интервал на деяние 13 години. Сегашното държавно управление, че то е неизгодно, може да докара до съществени загуби и следва да се предоговори, в случай че въобще това е допустимо.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР