Председателят на Здравната комисия в НС е установил закононарушения при

...
Председателят на Здравната комисия в НС е установил закононарушения при
Коментари Харесай

Закононарушения при избора за шеф на Здравната каса

Председателят на Здравната комисия в Народно събрание е открил престъпления при кандидатурата на единствени претендент за началник на Здравната каса, което е неприемливо за човек, който ще оперира с над 7 милиарда лв. в НЗОК. Това е човек, който няма никакъв опит. Тези хора считат, че НЗОК е банка, само че това не е по този начин. Това съобщи някогашният здравен министър доктор Илко Семерджиев в предаването „ Денят онлайн " по Нова нюз.

„ 910 млн. лв. повече са заделени тази година в бюджета на НЗОК, той доближи 7,28 милиарда лв.. Внушителен бюджет. Той се обезпечава от 8% наложителна здравна вноска. В бюджета на Министерство на здравеопазването обаче има внезапно понижаване на разноските, което е необяснимо. Това демонстрира, че на думи опазването на здравето е приоритет, само че когато бюджетите не ги следват, те са единствено заблуда. В програмата на държавното управление и Министерство на здравеопазването профилактика, предварителната защита и промоцията са посочени като приоритет, само че не са обезпечава бюджет ", означи той.

По думите му има внезапно понижаване на бюджета на Здравното министерство - от 1,8 милиарда лв. на 920 млн. лв..

Той даде съответни числа, с които опроверга изказванията, че опазването на здравето е приоритет за страната. „ По обновената стратегия за 2022 година имахме 5,8% от Брутният вътрешен продукт за опазване на здравето. Тази година парите падат на 4,8% от Брутният вътрешен продукт, което е 0,8% по-малко. Следващата ще бъде 5,1% - 0,5% по-малко от изходната 2022 година „ Виждаме наклонност, която е неприемлива. Отпуската на здравния министър тъкмо когато се гледа Националния бюджет и бюджета на НЗОК е нелепа. Неговата роля е да отбрани системата ", съобщи Семерджиев.

„ Досега паричните наказания не са сработили и няма да сработят. Министерство на здравеопазването не може да си разреши да ангажира лекарите като административни чиновници, които постановат и събират глоба. Аз съм си платил здравните вноски и върша профилактичните си прегледи, само че в случай че пропусна, това не е мотив за глоба. Аз съм си платил ", сподели Семерджиев във връзка предлагането да се глобяват здравно обезпечените, които пропущат профилактичния си обзор.

Нова нюз, „ Денят онлайн "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР