Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви,

...
Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви,
Коментари Харесай

НАТО: Готови сме за пряка конфронтация с Русия, ако премине червената линия


Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер съобщи, че блокът е подготвен за директна борба с Русия.

В изявление за португалската социална телевизия RTP Бауер съобщи: " Готови сме ". Той добави, че НАТО ще реагира единствено в случай че Русия премине алената линия, като нахлуе в някоя от държавите-членки на алианса.

По време на срещата на върха на НАТО в Мадрид предходната година алиансът разгласи сформирането на четири спомагателни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия в опит да се опълчи на съветската опасност в Европейски Съюз и трансатлантическия район.

" Това е значим сигнал за Русия, че ние сме подготвени, в случай че те решат да посегнат на НАТО. Това е алена линия. Ако има алена линия, която някой пресича, то това са руснаците, които пресичат границите ни ", съобщи Бауер.

Председателят на военния комитет на НАТО призна също, че алиансът към този момент не се бори с монопол и може да поема военни начинания. Според него НАТО би трябвало да бъде по-добре готова, тъй като сега Русия има военната самодейност. " Фактът, че врагът ти има по-добри оръжия, не е проблем на врага. Това е ваш проблем ", сподели той.

В изявлението беше издигнат и въпросът за въвеждането на " военна стопанска система в спокойно време " – развой, за който Бауер призна, че ще бъде сложен.

Той прикани членовете на НАТО да усилят промишленото си произвеждане, с цел да посрещнат потребностите от съоръжение, оръжие и други военни артикули. Стратегическите цели на Русия, счита адмирал Бауер, не се лимитират единствено до Украйна и ще отидат оттатък нея, предизвести формалният представител на НАТО, като добави, че съветският президент Владимир Путин цели да си върне териториите на някогашния Съветски съюз. Преди Русия да стартира тотална инвазия в Украйна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести по време на среща на външните министри на 30-те държави-членки, че войната с Украйна ще има " опустошителни последствия ", защото Москва е съсредоточила огромна и необикновена част от 41-ва войска в Елня - град на 260 км северно от украинската граница. Тази седмица Русия удостовери, че доставката на бойните танкове на НАТО M1 Abrams и Leopard-2, немско произвеждане допуска " директно и възходящо " присъединяване на Съединени американски щати и Европа в спора.

„ От европейските столици и Вашингтон непрекъснато се чуват изказвания, че изпращането на разнообразни оръжейни системи в Украйна, в това число танкове, по никакъв метод не значи присъединяване на тези страни или на алианса във военните дейности в Украйна ”, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„ Категорично не сме съгласни с това и всичко, което вършат алиансът и упоменатите от мен столици, се преглежда в Москва като директно присъединяване в спора. Виждаме, че това се ускорява. ”
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР