Председателят на Висшия касационен съд Лозан Панов няма да издигне

...
Председателят на Висшия касационен съд Лозан Панов няма да издигне
Коментари Харесай

Лозан Панов: Политиците се сещат за независимостта на съдебната власт, когато са в опозиция |

Председателят на Висшия касационен съд Лозан Панов няма да издигне претендент за собствен правоприемник, тъй като това ще минира неговия избор, изясни самият Панов в изявление за бТВ.

Мандатът на настоящия началник на съда изтича на 10 януари следващата година , а през днешния ден Висшият правосъден съвет ще реши по кое време да стартира процедурата за избор на нов началник на Върховен касационен съд, която ще продължи 6 месеца. В края й Висш съдебен съвет ще гласоподава какъв да е новият ръководител на Върховен касационен съд. Заедно с основния прокурор и шефа на Върховен административен съд той е член по право на Висшия правосъден съвет.   

" Няма да предлагам никого, тъй като считам, че със самата моя номинация ще минира неговия избор, поради конфигурацията на Висш съдебен съвет. Това обаче, което мисля и е значимо - да се видят кои ще бъдат претендентите, и когато се видят, нямайте никакво подозрение, че аз ще кажа своето мнение и ще изразя своето мнение ", съобщи Панов.

Той отхвърли да разяснява в какъв тип е намерил и по какъв начин оставя Върховен касационен съд, само че даде да се разбере, че управляваният от него съд си е разрешавал да показва друго мнение за разлика от други.

" Смея да настоявам, че в една демократична институция като съд, изключително висш съд, свободата на изразяване на мнение, свободата на взимане на решение по вътрешно разбиране, е част от единството на този съд ", уточни Лозан Панов.

Не би подкрепил шефа на Върховен административен съд Георги Чолаков за ръководител на Върховен касационен съд, тъй като счита, че мъчно ще събере данни за пенсиониране. 

" Не бих подкрепил такава кандидатура ", бе безапелационен Панов.

На въпрос дали политиката въздейства върху избора на тримата огромни в правосъдната система ръководителят на Върховен касационен съд отговори, че ръководещите мислят за правосъдната система единствено когато са в съпротива - " тогава на тях им би трябвало самостоятелна правосъдна система ".

Лозан Панов остро разкритикува пасивността на президента Румен Радев, който изживял своя катарзис едвам когато преторианците на Иван Гешев влязоха в постройката на " Дондуков " 2. 

" Спомняте ли си " Цумгейт "? Тогава имаше цялостни учредения да се търси отговорност на господин Цацаров като основен прокурор на Република България. Припомнете си, тогава той сподели: " Крамолите във Висшия правосъден съвет не са дневния ред на България ". Всъщност години по-късно се оказа, че дневният ред на Висш съдебен съвет стана и дневен ред на страната с избора на основния прокурор. Ето за какво споделих и към този момент няколко пъти - нямам доверие в месиите, тъй като преди да вдигнеш пестник, не съм чул той да е имал някакво изказване, което да е ориентирано към господин Цацаров. Ролята на президента не е да гледа в профил. Всъщност президентът изживя своя парламентарен катарзис тогава, когато преторианската армия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството. И още нещо - бяха се провели диспути за смяна на Конституцията, диспути за пълномощията на основния прокурор. Докъде стигнаха те? В сегашния миг нищо не се е трансформирало ", подсети Лозан Панов.

Той изясни и за какво няма да е претендентът на " Демократична България " за президент на вота на 14 ноември - тъй като " с метода, по който се показвам, особеното мнение, което не отстъпвам, не съм уверен, че за която и да е политическа групировка съм атрактивен ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР