Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов упрекна съдийската

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов упрекна съдийската
Коментари Харесай

Лозан Панов: Съдийската колегия абдикира от задължението да брани независимостта на съдиите

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов укори съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет в абдикиране от отговорностите ѝ и видя в насаждането на ненавист към магистрати в последните дни " връщане към столетия, които би трябвало да сме не запомнили ". Днес Панов за пръв път разяснява офанзивите против съответни съдии след предварителното освобождение на австралиеца Джок Полфрийман, наказан за убийството на Андрей Монов през 2007 година

" Съдийската гилдия абдикира от своите отговорности, вменени в Закона на правосъдната власт, да брани независимостта на магистратите ", съобщи Панов преди днешното съвещание на колегията. Той подлага на критика сътрудниците си във Висш съдебен съвет поради двете противоположни позиции след проблема " Полфрийман ". Самият Панов не е взел участие в разискването и приемането на мненията, показва уеб сайтът lex.bg.

Малко след освобождението на Джок Полфрийман Вътрешна македонска революционна организация изиска Съдебният съвет да стартира дисциплинарно произвеждане против ръководителя на тричленния състав, постановил акта - Калин Калпакчиев. Часове след внасянето на настояването съдийската гилдия на Висш съдебен съвет съобщи, че споделя чувството на околните на Андрей Монов за нарушен баланс сред правото и справедливостта. Последваха остри реакции на съдийски организации, които настояха за оставки в колегията и приканиха жителите да поддържат съда, " щом страната отхвърля ". Последва втора декларация от съдийската гилдия, която към този момент прикани обществото " да зачита конституционно откритата самостоятелност на правосъдната власт, която е причина за върховенството на закона и гаранция за обективен развой. "

" Съдийската гилдия реагира несъответстващо и непоследователно

с първата позиция и с втората позиция ", счита Лозан панов. Той уточни, че първата позиция е призната, без да има решение на правосъдната гилдия и без разглеждането на документа да е било импортирано в дневния ред на съвещанието ѝ.

" Целият този метод, в който се насажда ненавист, злоба към магистрати, без значение дали сме съгласни или не с постановени правосъдни актове, е

връщане към столетия, които считам, че би трябвало да сме не запомнили ",

съобщи Панов. Председателят на Върховен касационен съд добави, че е добре хората да имат мнение и да разясняват правосъдни актове, само че е добре преди този момент да са ги прочели.

" Казвам го, тъй като в една нечиста медийна среда даже тези, които не са чели актовете и дребното, които са прочели актовете, могат да влияят и да манипулират обществото. Затова добре е да има осведомен избор ", счита той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Казусът "Полфрийман " (33)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР