Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще се

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще се
Коментари Харесай

Кандидатурата на Лозан Панов засилва интригата във вота за президент

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще се кандидатира като самостоятелен претендент за президент. Той ще бъде номиниран за поста от неправителствената организация " Правосъдие за всеки " и ще бъде подсилен от " Демократична България ". Така Панов ще бъде третият състезател на президентските избори, зад който застава парламентарно показана политическа мощ. До момента актуалният президент Румен Радев беше подсилен от Българска социалистическа партия, " ИТН ", " Изправи се БГ! Ние идваме! " и новия политически план на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната ", а зад кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков застава ГЕРБ.

Включването на Панов в президентската конкуренция прави интригата във вота за държавен глава по-голяма. Ако до момента въпросът беше дали въобще ще има втори тур на изборите, то в този момент с огромна доза сигурност може да се каже, че най-вероятно идващият президент ще бъде определен след балотаж. Защото на поддръжката на последователите на така наречен градска десница разчитаха както актуалният президент Румен Радев, по този начин и подкрепения от ГЕРБ претендент проф. Герджиков, само че кандидатурата на Панов на процедура може да сплоти освен симпатизантите на " Демократична България ", само че и по-широк кръг гласоподаватели, които гласоподават за така наречен партии на митинга.

От неправителствената организация " Правосъдие за всеки " оповестиха на страницата си в интернет, че инициативният комитет, който публично ще издигне Панов за президент, ще се учреди през днешния ден от 17 часа.

" Издигаме кандидатурата на Лозан Панов, тъй като за нас това е индивидът, който в най-голяма степен въплъщава като полезности, послания и дейности това, за което ние се борим - върховенството на правото, независимостта на съда, действителната правосъдна промяна, която да разчупи моделите на статуквото в правосъдната власт, тъй че да имаме правосъдие, а не правообслужване. По тази причина считаме, че господин Панов има какво да даде и като общественик, освен като магистрат, тази тематика за върховенството на правото да бъде вдигната на допустимо най-високото равнище и да стартират да се случват тези промени, които се имитират към този момент в няколко следващи Народното събрание. Президентът има конституционни пълномощия, които може да упражни по тази тематика и по тази причина желаеме тази тематика да стане централна и в акцията за президентските избори ", съобщи за " Капитал " ръководителят на сдружението " Правосъдие за всеки " Велислав Величков.

Той посочи, че кандидатурата на Панов за президент ще има напълно цивилен темперамент, а в инициативния комитет няма да влизат партийни фигури.
Демократична България ще го поддържа публично
Засега от " Демократична България " не са коментирали публично номинацията на ръководителя на Върховен касационен съд, само че при започване на идната седмица предстоят съвещания на управителните органи на трите партии от обединяването - " Да, България ", ДСБ и " Зелено придвижване ", на които ще се вземе решение за поддръжка. В петък водачите на трите обединения, които съставляват обединяването, имаха близо тричасова среща с Панов, на която кандидатурата му за президент беше разисквана. А новината, че той е приел да влезе в президентската конкуренция стартира да се популяризира в обществените мрежи часове след срещата и провокира еуфория измежду последователите на " Демократична България ".

Заради другите отзиви в обединяването дали " Демократична България " да се яви на президентския избор със личен претендент, или да поддържа някой от към този момент номинираните за поста, или пък да призове симпатизантите си да гласоподават по съвест, от обединението държаха до последно отворени всички варианти и даже се записаха публично в ЦИК за присъединяване в както в парламентарните, по този начин и в президентските избори.

В последна сметка, формулата, която беше определена, е Панов да се яви като самостоятелен претендент, покрепен от предприемчив комитет - сходно на другите съществени претенденти за държавен глава. Издига го неправителствената организация " Правосъдие на всеки ", която беше в основата на митингите против държавното управление на Бойко Борисов с настояването на оставката на основния прокурор Иван Гешев предишното лято. Лозан Панов също е прочут с острите си рецензии както към Гешев, по този начин и към някогашния основен прокурор Сотир Цацаров.

Мандатът на Панов като ръководител на Върховен касационен съд изтича на 10 февруари следващата година, а на 30 септември Висш съдебен съвет започва процедурата за избор на нов ръководител.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Гласът на Капитал 3 Пазари 1 Пазари 2 Гласът на Капитал 3 Енергетика 1 Пазари 2 Енергетика 3 Гласът на Капитал Кой е Лозан Панов
За разлика от предходните двама ръководители на Върховен касационен съд Лозан Панов е арбитър от кариерата, а не привнесен извън. Той има повече от 23 години съдийска кариера, преди да оглави Върховен касационен съд е бил арбитър във Върховния административен съд и ръководител на Административен съд - София град. При избора му в края на 2014 година за ръководител на съда, се говореше, че той е претендент на статуквото, само че Панов бързо сподели, че е самостоятелен за въздействие. Което е по-важно - от самото начало на неговия мандат не позволи каквото и да е подозрение за напън върху съдиите от Върховен касационен съд, който все още се оказва един от " последните бастиони на правосъдна самостоятелност ", както се споделя в една позиция на Българския институт за правни начинания.

Панов интензивно взе участие в знакови начинания на съдиите против разнообразни офанзиви и опити за въздействие от политическата система и подмолни схеми - като се стартира от знаковата му тирада през декември 2015 година против подмяната на конституционната промяна, която приключи с апела " Нека кажем не на страха! ", митинга на стъпалата на Съдебната палата, самодейността за се предложения Лаура Кьовеши в България да приказва за независимостта на магистратите и други

Логично Панов се трансформира и в съпротива във Висшия правосъден съвет, влезе в мощна борба първо с предходния основен прокурор Сотир Цацаров, след това и сегашния - Иван Гешев, против чието избиране зае твърда позиция и стана обект на всевъзможни офанзиви от политически кръгове и лобистки групировки, както и на институционален напън. Срещу Панов бяха формирани три инспекции на Инспектората към Висш съдебен съвет по измислени сигнали, които завършиха с констатации, че няма нарушавания, само че резултатити дълго бяха крити от самия него. Стигна се и до инспекция на Национална агенция за приходите на имуществото и това на брачната половинка му, в последна сметка съдът анулира ревизионните актове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР