Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е поискал

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е поискал
Коментари Харесай

Панов с въпроси към прокурорската колегия на ВСС заради делото Иванчева

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е изискал прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) да вземе мнение за писмо на четирима прокурори, в което оферират на апелативния спецсъд делото против Десислава Иванчева да не бъде давано на проверяваща комисия от Върховен касационен съд. Това оповестиха от пресцентъра на съда.

Писмото, с което прокурорите молят апелативния спецсъд да не дава досиетата на висшите съдии, е подписано от и. ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, краткотрайния шеф на Апелативната профилирана прокуратура Николай Найденов и прокурорите Илиян Рангелов и Тихомир Стоев.

В предлагането се припомня, че със заповед на ръководителя на Върховен касационен съд е осъществена инспекция на организацията на активността на Апелативния профилиран съд (АСНС) по въззивни наказателни частни каузи, формирани и прегледани по частни тъжби, респективно частни митинги, против избрания на първоинстанционния съд, постановени по претенции за смяна на изпълняваните по отношение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова ограничения за неотклонение.

„ За такова предложение освен липсва правно съображение. То съставлява неприемлив опит за институционално влияние върху съда, нарушение на конституционно открития баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба интервенция в правосъдната самостоятелност. Не на последно място задачата му е опит да се осуети формирана по надлежния ред инспекция на АСНС. В своите Стандарти за независимостта на правосъдната власт Висшият правосъден съвет показва, че независимостта е съществена полезност на правосъдната власт, причина за върховенството на закона и гаранция за обективен развой. Тя би трябвало да се заслужи, отвоюва и охранява. Намирам, че това постанова произнасянето на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. “ – безапелационен е ръководителят на Върховен касационен съд. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР