Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев се оплака пред

...
Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев се оплака пред
Коментари Харесай

Столична община обвини кабинета, че дискриминира Топлофикация София

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев се оплака пред публицисти в понеделник, че държавното управление пренебрегва и дискриминира софийската топлофикация като не ѝ дава финансова помощ както направи това за частните фабрики.

" Двадесет дни от " Московска " до " Дондуков " не може да се реализира връзка. Искаме същото отнасяне, каквото получават частните фабрики ", съобщи Георгиев.

Той упрекна страната в безконтролно държание и прикани шефа на " Булгаргаз " да прояви повече здрав разсъдък по отношение на дълга на общинското дружество, а. министерствата на енергетиката и на стопанската система незабавно да подхващат дейности.

Коментара на Георгиев, който е ГЕРБ, идва в деня, който е подложен като краен период от шефа на " булагргаз " Николай Павлов към столичната топлофикация да се заплати отложен дълг от 130.6 млн. лева, в случай че не желае да ѝ бъдат прекъснати доставките.

Действията си газовото сдружение изясни с нуждата за заплаща предплатено доставките си от съветската " Газпром " и азерската СОКАР, както и условие на банката, издала гаранция по контракта със СОКАР за несъмнено равнище на отговорностите на софийското парно. Според Павлов, в случай че не се платят парите, са застрашени доставките на газ за всички останали правилни платци на държавния доставчик.

Според " Топлофикация София " казусът със за следващ път забатачените му сметки за газ може да се реши, в случай че страната заплати обезщетения поради разликата във фактурираната от " Булгаргаз " висока цена на синьото гориво за общинското сдружение и надалеч по-ниската стойност на газа, приета във цените, на които топлофикацията продава на своите клиенти. Дружеството към този момент имаше една среща с министъра на енергетиката Андрей Живков, след която бу обявено, че ще се търсят решения на казуса със скъпия газ, само че дасега не е съобщавано да са открити такива.

Междувременно шефът на " Българският енергиен холдинг " (БЕХ) Валентин Николов предходната седмица разяснява, че очевидно се върви към нова цесия за газовия дълг на столичното парно, при която холдингът ще заплати на дъщерното си сдружение дълга, а топлофикацията ще прибави борча към насъбраните към този момент цесии към БЕХ за 700 млн. лева

" Топлофикация София " обслужва задълженията си регулярно. Над 75% от отговорностите за тази година са платени, сподели от своя страна общинският консултант Прошко Прошков.
Според него сегашното държавно управление е наето да обслужва предизборната акция на своя принципал – Румен Радев.

Малко по-късно денем се чака конференция на " Булгаргаз ", на която ще стане ясно какви дейности ще се подхващат по проблема.

Очаквайте детайлности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР