Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поиска районният кмет

...
Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поиска районният кмет
Коментари Харесай

Шефът на СОС вика Трайчо Трайков и Фандъкова заради сечта в Борисовата градина - Общество

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев изиска районният кмет на " Средец " Трайчо Трайков, който е издал позволение за унищожаване на дървета в Борисовата градина, както и целия съвет на шефовете на сдружението - притежател на парцела, да се явят на съвещанието на Столичния общински съвет на 9 февруари, с цел да дадат пояснения за дейностите си по до къпалнята „ Мария Луиза “. 

Шефът на градския парламент е поканил и кмета на София Йорданка Фандъкова да даде информация за всички дейности, които тя е подхванала незабавно след сигнала за сеч, подаден от шефа на предприятието, отговарящо за парковете, както и да запознае общинските съветници със формирания акт на сдружението, направило противозаконната сеч, детайлности за откритите нарушавания на терен и организацията на патрулите на Общинска полиция, оповестиха от СОС. 

„ Настоявам да получимотговори за аргументите за издаденото от кмета Трайков позволение за унищожаване на дървета, за контрола, който той и неговите чиновници са упражнили, както и на компанията-собственик на терена. Това безочливо тъпчене на закона и то в парка, който е знак на София, няма да остане без последствия и без санкции. “, безапелационен е Георгиев. 

Кметът Йорданка Фандъкова към този момент сезира Столична дирекция на вътрешните работи и прокуратурата за случая с отрязаните без позволение дървета. 

При инспекцията на 1 февруари беше открито и документирано отрязване на 20 дървета, за които няма издадено позволение. На 26 януари кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков е издал позволение за унищожаване на 10 дървета в терена, като действително отсечените дървета не подхождат на позволените и са доста повече. Съставен е акт за административно нарушаване и е направено писмо до сдружението притежател, което следва да се яви за налагане на плануванаъа глоба.

„ Не става въпрос единствено за отрязани дървета, само че и за изкривяване на терена. Има изкопни диги и премахване за изтриване на уликите. Санкциите ще бъдат в оптимален размер – 100 000 лв. “, съобщи тази заран Цветан Тодоров, шефът на дирекция „ Контрол на строителството “, по бТВ. 

От дружеството-собственик желаеха позволение за унищожаване на 11 дървета. Експертите от региона отидоха и изготвиха оценка - пет изцяло изсъхнали бора и шест от други типове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на плувните басейни, изясни Трайков. 

В разрешението, което издаваме и важи за две години, е очакван наложителен осведомителен период от 48 часа преди началото на премахването. След като е осведомен, областен специалист - еколог постоянно отива на обекта в посочения ден и час и следи за осъществяването - маркира дървета за унищожаване по разрешението. За да се извози отрязаната растителност, отрязаните дървета следва да се маркират и да се издаде превозен билет за дървесината, който важи за 12 часа от момента на издаването. Като средство за надзор е наложителната изработка на фотоси на натоварената дървесина. В противоположен случай, системата не разпечатва превозен билет. В съответния случай, съобщение, че дърветата по разрешението ще бъдат отстранени на 01.02.2023г. не е постъпвало, разяснява още кметът на регион " Средец ". 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР