Председателят на Сметната палата Цветан Цветков беше спрян от охраната

...
Председателят на Сметната палата Цветан Цветков беше спрян от охраната
Коментари Харесай

Сериозен политически натиск. Председателят на Сметната палата не беше допуснат до работното си място

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков беше спрян от защитата на постройката и не беше позволен до работното си място. Това се случи поради заповед на заместник-председателката на институцията Горица Грънчарова – Кожарева .

ръководител на Сметната палата през януари, откакто мандатът му беше изминал. В края на юни Конституционния съд разгласи.

Цветков се опита да се върне на работното си място във вторник, откакто преди дни решението на съда беше обнародвано в Държавен вестник. В заповедта, подписана от Грънчарова-Кожарева, с която той не беше позволен, е записано, че “временно се лимитира достъпа на външни лица до постройката на Сметната палата ”.

“Някой не желае да бъда позволен в Сметната палата и не желае да установим какво се е случвало през тези шест месеца в Сметната палата ”, сподели Цветков. По думите му този “някой са тези, които ме освободиха ”.

През януари Цветков беше отхвърлен от позицията си с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък “.

" Сметната палата е подложена на доста сериозен политически напън и нейната самостоятелност е накърнена ", сподели още Цветков.

през януари беше аргументирано с обстоятелството, че мандатът му е изминал преди година, само че се случи единствено ден, откакто той беше изслушан в Народното събрание по отношение на дарения на компанията " Нексо " за " Демократична България " (ДБ). Тогава от Сметната палата не откриха нарушавания.

„ Очевидно е, че промяната е провокирана във връзка със абсурда Нексо и финансирането на „ Демократична България “ (ДБ). Това е знакова промяна, която няма отношение към личността на господин Цветков, само че институцията има обвързване да ревизира тези неща и този гаф би трябвало да бъде стихотворец “, сподели тогава зам.-председателят на Народното събрание Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

в пране на пари, банкова активност без лиценз, данъчни и компютърни закононарушения. На 12 януари прокуратурата влезе в офисите на компанията в София.

На 22 юни Конституционният съд се произнесе, че решението на Народното събрание за отстраняването на Цветков е противоконституционно. От решението не стана ясно дали това значи непосредствено възобновяване на поста.

Публикуването на решението в " Държавен вестник ” стана последния вероятен ден. То се дава за издание от ръководителя на Народното събрание, който сега е Росен Желязков (ГЕРБ).

Междувременно, на Сметната палата, като срокът за номинации изтича в сряда. Започването и определянето на правила по процедурите за избор на нов ръководител, както и на ръководител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и гуверньор на Българска народна банка, се случи без присъединяване на " Продължаваме промяната - Демократична България ", които не издигнаха и номинации за постовете. Тогава те твърдяха, че вършат това, тъй като.
 Прокуратурата ревизира с години 17 отчета на Сметната палата  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР