Председателят на полската управляваща партия “Право и справедливост Ярослав Качински

...
Председателят на полската управляваща партия “Право и справедливост Ярослав Качински
Коментари Харесай

Какво иска да научи Полша от Русия

Председателят на полската ръководеща партия “Право и правдивост ” Ярослав Качински направи несъзнателен комплимент към Москва по време на обиколката си в страната. Той назова " прекомерно оптимистични " изказванията, че " Русия е изгубила войната с Украйна ", тъй като е " устойчива на глобите и дипломатическата изолираност на Запада ". Качински също означи, написа проправителственият портал “Вполитике ” че „ в случай че Украйна се разпадне след няколко месеца битка и бъде изцяло окупирана от Русия, това „ през днешния ден би било дипломатически проблем, само че не би било решаващо за интернационалната обстановка “.

Устойчивостта в този момент е нещо, което провокира особена угриженост в главата за “Право и правдивост ” във връзка с Полша. В последна сметка ръководещата партия се бори с провокации както на изток, по този начин и на запад. В този подтекст Качински вкарва нови тези. Той подлага на критика „ немския проект “ за създаване на „ европейска супердържава “ освен като продължение на политиката на Берлин с „ мирни средства “, само че стартира да обръща внимание и на военния аспект. „ Ако такава страна в действителност бъде основана, в случай че Германия успее да осъществя този проект на канцлера Олаф Шолц, тогава силата на тази страна ще бъде голяма “, споделя водачът на ПиС. „ В международен мащаб това би било сравнимо във връзка с Брутният вътрешен продукт със Съединени американски щати, въпреки и малко по-малко, и също по този начин ще стане допустимо да се основат въоръжени сили, сравними с въоръжените сили на в действителност велики сили, като Съединени американски щати или Китай. ” Така, съгласно тълкуването на Качински, немският канцлер в бъдеще ще има опция да „ подреди нещата “ в Европейския съюз освен посредством политически и стопански насилствени ограничения, против които Варшава към момента може да се бори, само че и посредством директни военни ограничения, против които няма противопоставяне. И НАТО няма да помогне. В края на краищата неслучайно депутатът в Европейския парламент, немският реакционер Михаел Галер, споделя, че Европейски Съюз би трябвало да може да работи независимо, без значение от Северноатлантическия алианс да вземем за пример, в случай че няма консенсус по един или различен проблем.

Но даже и НАТО, който Полша възприема на първо място като платформа за съгласуваност със Съединени американски щати, да резервира водещата си роля, не е несъмнено, че в бъдеще това ще помогне на Варшава да реализира външнополитическите си цели благодарение на Алианса. Онзи ден във Вашингтон се организираха междупарламентарни съвещания сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Коментирайки ги, полският политолог Кацпер Кноховски отбелязва: „ Обобщавайки, можем да кажем, че срещата беше построена основно към тематики, подбудени от Вашингтон. Водещата американска тематика за Китай и Индийско-Тихоокеанския район беше от решаващо значение. Икономическите въпроси от максимален интерес за европейците (мека сила) бяха разисквани в общи линии. Аспектът на човешките права беше значима тематика на диалозите, само че те останаха значително фокусирани върху нарушаванията на тези права в Китай. Повдигна се въпросът за сигурността на Централна и Източна Европа от съветската опасност, само че още веднъж от позиция на Съединени американски щати, които са насочени към Китай. ” С други думи, опитите на Вашингтон да прокара своите геополитически и интеграционни планове в Централна и Източна Европа и постсъветското пространство (предимно в триъгълника Балтийските страни – Беларус – Украйна) ще бъдат оценени във Вашингтон от позиция на борбата сред американците и Китай, а не Русия.

А в " немска Европа "? Някои полски издания обърнаха внимание на речта на Шолц по време на Берлинската конференция по сигурността, която се организира през последните няколко дни. Порталът „ Дзенник “ акцентира следните думи на канцлера: „ Трябва да се върнем към споразуменията, които бяха подписани през последните десетилетия и които бяха в основата на реда на мира и сигурността в Европа. А за Русия това също значи, че тя признава съществуването на отворени общества, демокрации, които вървят по напълно друг метод от позиция на това по какъв начин се ръководят и по какъв начин притеглят хората. Можем да се върнем към мирния ред, който работи и да подсигуряваме още веднъж, в случай че има предпочитание в Русия да се върне към този кротичък ред. ” Както акцентира полското издание, последната фраза на Шолц прозвуча под аплодисментите на публиката. Всъщност НАТО (Вашингтон) и Европейски Съюз (Берлин) още по-силно връзват ръцете на Варшава, като настойчиво ѝ „ оферират “ да следва линия в един корав канал, където главното съревнование въобще не е посочено с Русия. Управляващата полска партия явно не е удовлетворена от това и обмисля опцията да работи независимо. Както споделя Качински, „ не би трябвало да мислим, че в случай че Русия загуби, тогава ни чака мир за доста десетилетия “, заради което би трябвало да харчим доста повече за оръжия, единствено тогава можем да избегнем тежката орис, сполетяла Украйна ”. Това е макар обстоятелството, че режимът в Киев получава многомилиардна военна и икономическа помощ от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Самостоятелният ход обаче ще изисква огромно умеене от Полша, защото може да се изправи пред казуса с противодействието на глобите и дипломатическата изолираност в бъдеще, също така от Запада, с който се разпознава през днешния ден. В такава обстановка Москва намира излаз в активизиране на работата със страните от незападния свят. Но Русия има какво да им предложи. А Полша?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР