Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев очаква до

...
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев очаква до
Коментари Харесай

Договорите с американските централи ще бъдат прекратени до декември

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев чака до края на годината дълготрайните контракти с двете американски централи КонтурГлобал и AES от комплекса "Марица-изток " да бъдат прекъснати.

"Договорите би трябвало да се скапват, да ги няма и тези централи би трябвало да продават силата си на свободен пазар, по този начин както всички други. Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината ", разяснява Добрев пред БНР.

Шефът на енергийната комисия в Народното събрание се спря и на тематиката АЕЦ "Белене ", откакто в събота министър председателят Бойко Борисов изиска анулация на мораториума за градежа на централата.

Според Делян Добрев Народното събрание би трябвало да даде мандат на държавното управление за договаряния със стратегически вложител за "АЕЦ "Белене ". Условието на централната власт било да няма държавна гаранция за плана.

"Има деклариран интерес от страна на Китайската национална компания. Дали този интерес е сериозен, ще стане ясно, когато се започва процедура за избор на стратегически вложител. За да се започва такава процедура, Министерският съвет би трябвало да предложи на Народното събрание вид за пускане на договаряния с евентуални вложители. Арбитражното дело завърши преди две години. Две години ние сме с притежатели на оборудването и по тази причина би трябвало да преминем към опит за решение на проблема с това съществуващо съоръжение ", изясни депутатът от ГЕРБ.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика разяснява и дали е допустимо последните промени в Закона за енергетиката да спрат договорката за ЧЕЗ. По думите му, с цел да може КЕВР да се произнесе по договорката, би трябвало да се дефинират критериите, по които да се утвърждават или не сходни покупко-продажби.

"Ако не се създадат критериите до месец-два, то тогава евентуално ще се изпусне срокът, в който те ще могат да се приложат за тази договорка и ще важат единствено за някакви други покупко-продажби. Могат да бъдат критерии, сходни на критериите в тактиката за приватизация на самите ЕРП-та ", разяснява той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР