Председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери отхвърли инициативата

...
Председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери отхвърли инициативата
Коментари Харесай

Голяма новина от РСМ, какво ще стане с договора за добросъседство

Председателят на Народното събрание в Северна Македония Талат Джафери отхвърли самодейността на ВМРО-ДПМНЕ за привикване на наложителен референдум за отменяне на Споразумението с България, осведоми Нова.

Джафери написа, че самодейността, която приканва за референдум за преустановяване на действието на Закона за одобрение на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Македония и Република България, не е в сходство с Конституцията. 

-->

„ А точно в член 118 от Конституцията на Република Северна Македония се дефинира, че интернационалните контракти, които са утвърдени в сходство с Конституцията, са част от вътрешния юридически ред и не могат да бъдат променяни със закон. В член 8, параграф 1, параграф 11 от Конституцията се дефинира, че съществена полезност на конституционния ред на Република Северна Македония е зачитането на общоприетите правила на интернационалното право. Поради изложеното импортираната гражданска самодейност не е въпрос, по който може да се постанова референдум на държавно равнище ”, написа ръководителят на Народното събрание в Северна Македония. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР