Председателят на парламента на Северна Македония - Талат Джафери, изтъкна

...
Председателят на парламента на Северна Македония - Талат Джафери, изтъкна
Коментари Харесай

Талат Джафери: Дебатът за конституционните промени трябва да приключи на 31 август

Председателят на Народното събрание на Северна Македония - Талат Джафери, посочи смисъла на конституционните промени, като съобщи, че тежестта на процеса по приемането им е върху държавното управление, само че има незабавна нужда от вдишване на част от отговорността за бъдещето на странатаот опозицията,предаде МИА.

Сесията за конституционни промени стартира на 18 август, а дебатът би трябвало да завърши на 31 август.

" Заседанието на 18 август ще бъде намерено и дневният ред ще бъде признат по реда, по тази причина е належащо наличието на 61 народни представители и най-малко една трета от гласовете. Какво ще стане, по какъв начин ще бъде, не мога да кажа в този момент, тъй като не мога да предвиждам. Но максимумалният период на разизскането е 10 дни. На десетия ден дебатът завършва. " - прецизира той.

Джафери показва още, че в случай че няма болшинство от две трети, гласуването може да бъде отсрочено, само че също по този начин може и да не се случи, с което да завърши процедурата за конституционни ремонти.

Председателят на Народното събрание не отговори директно докога може да се отсрочи гласуването в първата фаза, т. е. да се дефинира нуждата от осъществяване на конституционните промени и осъществяване на втора междуправителствена конференция.

Що се отнася до това дали държавното управление има калкулации за крайния период, до който може да има някакъв разговор с опозицията и да се откри метод за дефинитивно гласоподаване, Джафери акцентира, че " всъщност процедурно може " да има закъснение и " гласуването може въобще да не се организира ".

" В исторически проект са вземани доста решения, за които е имало спорни отзиви и не са били сполучливи ", сподели той.

" Ето, нали сме в навечерието на Илинденското въстание? Взето е решение да се подхващат въоръжени дейности. Мислите ли, че всички са били единомислещи в това решение? Не. Но те са имали добродетел, тъй като са мислили за бъдещето, а не за личния си статус. И ние тук колкото се може по-бързо осъзнаваме и мислим за бъдещето и тези бъдещи генерации, които ще наследят работата тук, дано им оставим най-малко един необременен открит път, по който да се развиват и да вървят напред. По отношение на средата за сигурност в този момент, каква би била нашата позиция, в случай че бяхме отвън институцията на НАТО? Как щяха да се държат с нас? " - уточни Джафери.

" Всеки би трябвало да се огледа в огледалото и да си напомни къде му е мястото ", разяснява той събитията в Демократичния съюз за интеграция.

По отношение на обвиняванията в корупция, както и против самия него от някои от членовете на партията му, Джафери съобщи, че всеки би трябвало " да се огледа в огледалото и да си напомни къде му е мястото. " Ако някой има проблем, би трябвало да е правилен и да го каже, тъй като няма корумпирани колективи ", счита той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР