Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери се

...
Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери се
Коментари Харесай

Талат Джафери:Република Северна Македония и Турция поддържат традиционно силно приятелство

Председателят на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери се срещна с ръководителя на Великото национално заседание на Турция Мустафа Шентоп, който с група депутати дойде на двудневно посещаване в страната, заяви Българска телеграфна агенция.

Посещението на Шентоп съответствува с 21 декември, който в Северна Македония се отбелязва като деня на преподаването на турски език, а в диалога си с Джафери той е подчертал, че за турската общественост в Република Северна Македония е от особена значимост да се възползва от правото на обучение в майчиния си език.

Талат Джафери е декларирал, че Република Северна Македония и Турция поддържат обичайно мощно другарство и партньорство, двустранното съдействие сред двете страни е динамично на всички равнища, а Турция е измежду най-важните търговски сътрудници с вложенията си в стопанската система на страната, оповестяват от парламентарния пресцентър.

От своя страна Шентоп е отбелязал ползотворното междупарламентарно съдействие в разнообразни области и е оценил нуждата от задълбочаване на взаимните съвещания по районните и световните провокации и е поискал триумф в идното председателство на ОССЕ, което Република Северна Македония поема през 2023 година, наблягайки, че Турция мощно поддържа евроатлантическата интеграция на страните от Балканите и изключително на Република Северна Македония. Той е приветствал началото на договарянията на страната за участие в Европейски Съюз и е изразил убеденост, че Северна Македония ще стане член на Европейски Съюз в рационален период.

Двамата са разискали нуждата от преразглеждане и надграждане на Споразумението за свободна търговия сред двете страни в посока по-голяма либерализация на комерсиалните артикули, за което договарянията са във крайна фаза, изразили са и убеденост, че дългогодишното партньорство сред двете страни и позитивната наклонност в развиването на двустранните връзки и съдействие ще продължат да се усъвършенстват.

Талат Джафери е приел поканата на Шентоп да посети Република Турция.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР