Председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов подава оставка

...
Председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов подава оставка
Коментари Харесай

Председателят на асоциацията на зърнопроизводителите подаде оставка като съветник на земеделския министър

Председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов подава оставка като консултант на министъра на земеделието.

Решението било взето групово от асоциацията, а една от аргументите е „ държанието на ръководещите “.

„ Надявам се, че министър председателят е сбъркал и е желал да каже трактористи, а не терористи ”, съобщи Илия Проданов.

От обясненията на Илия Проданов по този начин и не стана ясно за какво отхвърлят разговор с властта.

„ Ние сме входирали преди 15 дни молба за среща по тематиката за украинското зърно, само че покана не сме получили, “ съобщи Проданов.

После изясни, че в действителност били поканени единствено един път и най-после от думите му стана, ясно, че зърнопроизводителите в действителност не желаят да беседват с премиера Николай Денков.

„ Ние ясно сме сложили казуса, в случай че той има решение – да излезе и да каже “, съобщи Проданов.

Според Проданов, в случай че министър председателят продължава да се отнася по този метод към бранша, ще му бъде поискана оставката.

Последната среща на Проданов със земеделския министър Кирил Вътев била в сряда във връзка анулацията на възбраната за импорт на украинско зърно.

Според него, обстановката не била добра и за самия Вътев. „ Това е една позиция, която сме защитавали 4 месеца и в този момент да се изметнем “, сподели Проданов.

Според Проданов „ Европейски Съюз е двуличен “ „ Нашите дотации са най-малки и в случай че Европейски Съюз откаже дотациите въобще, ние ще бъдем най-конкурентни “, разяснява Проданов.

„ Ние сме най-работливи и най-ниско субсидирани, в случай че махнат дотациите за всички, ние ще бъдем най-конкурентни “, счита той.

Според него на цените на храните за крайните консуматори няма да паднат.

" Както виждате това не се случи и когато беше въведена възбраната за импорт на украинско зърно, " разяснява по бТВ Проданов.

В понеделник от 10 ч. на 46 точки в страната аграрни производители ще стачкуват с искане да се забрани вносът на украинско зърно.

Според Георги Койнов, който е финансов шеф в едно от огромните предприятия за олио у нас, в случай че възбраната падне - преработвателните предприятия ще би трябвало още веднъж да лимитират активността си.

" Това ще докара до редуциране на хора, " разяснява Койнов. И изясни, че в България въобще не е имало потребност от сходна възбрана, тъй като страната няма логистичните проблеми с доставките на зърно, като Унгария и Полша, да вземем за пример.

Според него цената за крайния консуматор зависи от интернационалните пазари, само че при всички случаи, в случай че има задоволително суровина за преработвателите, те ще бъдат и по-конкурентни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР