Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на
Коментари Харесай

НС гласува отказа на Габриел от кабинет на извънредно заседание във вторник

Председателят на Народното събрание Росен Желязков привиква изключително съвещание на Народното събрание във вторник от 10:00 часа, оповестиха от пресцентъра на институцията. 

Единствена точка в дневния ред е разискване на план на решение по отношение на указа на президента, с който се предлага Народното събрание да избере за министър-председател претендента, препоръчан от първата по бройка парламентарна група и заявката от сутринта на  вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, че е няма да взе участие в парламентарната процедура по желание на министър председател и няма да предлага конструкция и състав на Министерски съвет. 

Мария Габриел отдръпна декларираното от нея осъществяване на проучвателния мандат за образуване на държавно управление. Това стана с подаването на заявление до ръководителя на Народното събрание и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът беше импортиран в деловодството на Народното събрание в понеделник сутрин малко след 9:00 часа.

При единодушие от народните представители, ще се отключи идната конституционна процедура, а точно връчване от президента Радев на втори мандат за сформиране на държавно управление, в тази ситуация на втората политическа мощ ПП-ДБ. Те ще имат 7 дни да предложат състав на кабинет, отпред с техен министър председател и да върнат мандата на президента изпълнен или несбъднат.

Ако вторият мандат бъде върнат от ПП-ДБ несбъднат, президентът Радев ще реши на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и с третия мандат не може да се сформира кабинет, тогава президентът ще издаде декрет за насрочване на предварителни избори.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР