Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров обяви, че е предупредил 15

...
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров обяви, че е предупредил 15
Коментари Харесай

Цацаров предупредил 10 дни по-рано за оставката си Радев и всички партии в 47 НС без ПП и Да България

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров разгласи, че е предизвестил 15 дни по-рано за оставката си лидери на " съществени парламентарни сили, част от които са в ръководещата коалиция ". С 10-дневно предупреждение той е уведомил и президента Румен Радев. 

Бившият основен прокурор твърди, че процедурата за отнемането на достъпа му до класифицирана информация е почнала по-късно - двама сътрудници от ДАНС са го посетили за сказка и са го уведомили, че тя е в ход. Той е давал пояснения по същата процедура и през август 2021 година и твърди, че няма, а предизвестието му е направено по легален ред. 

От думите му пред публицисти след чуването в Народното събрание стана ясно, че не е имал среща с премиера Кирил Петков.  

На въпроса кои са политическите сили, които е предизвестил за оставката си, той сподели: " Онези, които съгласно мен заслужават институционално почитание ", само че отхвърли да разгласи кои са.

Първоначално той не отговори на експлицитния въпрос дали измежду тях е Българска социалистическа партия, само че след това сподели: " всички политически водачи, без политическите водачи на " Продължаваме промяната " и " Да, България ".  

На 13 януари Цацаров разгласи пред " 24 часа ", че възнамерява да напусне поста си отпред на антикорупционната комисия, която оглавява от 2019 година Ден по-късно ДАНС лиши достъпа му до класифицирана информация. 

Той разгласи, че със стажа си като арбитър и основен прокурор не счита, че може да бъде упрекван в това, че е изнасял секретна информация и разгласи процедурата " акт на персонално възмездие за един и на ниска цена политически пиар за различен, с който би трябвало да потуши проблемите, които стоят пред него ". 

С възобновяване си на работа като прокурор във ВКП той ще получи автоматизирано достъп до класифицирана информация, само че по делата, които му бъдат възлагани. 

На въпроси от ГЕРБ Цацаров разгласи, че има данни, че Бойко Рашков е подал сигнал до службата поради абсурда " ЦУМГейт " от 2017. По това време той към момента беше основен прокурор и се оказа, че е провел среща в кабинета на някогашния началник на Българска социалистическа партия Пловдив Георги Гергов с предприемача Сашо Дончев, като по думите на Дончев - му е оказвал напън да промени публицистичната политика на в. " Сега ", с цел да няма проблеми с бизнеса си. 

Формално Цацаров беше проверяван от Инспектората на Висш съдебен съвет, който не откри нарушавания на етичните правила на магистратите от негова страна. 

Той разгласи, че в случай че данните му за намесата на Рашков са погрешни, ще му се извини. Ако са правилни и си върне позволява до класифицирана информация след обжалването пред съда - " с господин Рашков ще се срещнем на друго място, където аз ще защитя името си по различен метод ". 

Мотивите да подаде оставка от КПКОНПИ той обвърза с " безкрайните извършения върху моето име ". 

" Всеки човек има достолепие, степента на моето достолепие е до такава степен, че не мога да приема да бъда упрекван за всичко, което някой не е направил ", разгласи той пред депутатите. 

Цацаров назова ръководителя на Демократична България Христо Иванов " човек, от който не съм чул нищо друго с изключение на репликите " Да, господин министър председател " и " Добре, господин министър председател " по време на срещи с Бойко Борисов. 

Той нападна и премиера Кирил Петков за това, че не се заел предпочитано с енергетиката и Covid-кризата, а " две длъжности се оказаха съществена спънка пред това ръководещите да осъществят това, за което имат желание да осъществят ". 

  " Ако единствено аз съм повода корупцията да цъфти, ок, депозирам оставка. Освобождавам терена на тези, които ме обсипват с рецензии, им давам опция да покажат какво могат ", сподели Цацаров. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР