Председателят на КНР Си Дзинпин е предупредил Владимир Путин да

...
Председателят на КНР Си Дзинпин е предупредил Владимир Путин да
Коментари Харесай

Financial Times: Си Дзинпин е предупредил Путин да не използва ядрено оръжие в Украйна

Председателят на КНР Си Дзинпин е предизвестил Владимир Путин да не употребява нуклеарни оръжия в Украйна: китайският водач е направил това персонално по време на визитата си в Москва през месец март 2023 година, оповестява Financial Times, базирайки се на свои източници.

Оттогава насам китайските публични лица отдават дължимото на своята страна за това, че е съумяла да убеди Путин да се откаже от „ прикритите закани “ да употребява нуклеарно оръжие против Украйна, обявиха източниците на FT. Предотвратяването на опцията Путин да употребява нуклеарни оръжия е главната част от тактиката на Китай за възобновяване на връзките с Европейски Съюз. Още през месец март ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че визитата на Си Дзинпин в Москва „ е понижило риска от нуклеарна война “.

Путин е бил отчаян от резултата от визитата на Си Дзинпин, защото то не е донесло някакви значими триумфи за Русия: по-специално, не е реализирано значимото съглашение за построяването на газопровода „ Силата на Сибир 2 “.

Путин е отхвърлил опцията за потребление на тактическо нуклеарно оръжие в Украйна: откакто е решил вероятните сюжети за последствията, той е решил, че това няма да даде на Русия никакво преимущество, добавя FT. Един нуклеарен удар евентуално би трансформирал завзетите територии в неразрешена зона и по никакъв метод не би оказал помощ на съветското военно нахлуване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР