Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси кацна

...
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси кацна
Коментари Харесай

Нанси Пелоси игнорира заплахите на Китай и кацна в Тайван

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси кацна в столицата на Тайван - Тайпе, макар китайските закани да не го прави. Тя дойде във вторник вечерта локално време и се чака да се срещне в сряда с представители на Народното събрание и президента Цай Ингвен.

" Посещението на нашата делегация в Конгреса в Тайван уважава непоколебимия ангажимент на Съединени американски щати да поддържа виталната народна власт на Тайван ", сподели Пелоси, която е третата в ранга на властта след президента и вицепрезидента, в изказване при идването си в Тайван. Това е най-високопоставеното посещаване на американски политик в страната от 25 години - през 1997 година сходна аудиенция направи тогавашният ръководител на Камарата на представителите Нют Гигнгрич.

Реклама

До последно нямаше информация дали визитата ще се състои и дълго не беше включено в програмата на Пелоси, обхващаща Южна Корея, Малайзия, Япония и Сингапур. По-рано Politico заяви, че Съединени американски щати и Китай са постигнали единодушие визитата да продължи, само че без произшествия.

Тя се случва в изискванията на съветската инвазия в Украйна, която докара до съществено опълчване сред Запада и Москва. Пекин публично не е осъдил военната експанзия на Кремъл, въпреки и да не я поддържа публично.

Външното министерство на Китай съобщи след кацането че, решението на Съединени американски щати да предприеме сходен ход " макар мощната сътротива от Китай " нарушава " правилото " един Китай "... и тежко вреди на двустранните връзки ", а и подкопава устоите на мира в Тайванския пролив.
Реклама
Китайският президент Си Цзинпин акцентира позицията си предходната седмица по време на диалог с Джо Байдън, в който напрежението още веднъж се повиши. " Онези, които си играят с огъня, ще загинат от него, сподели Си Цзинпин, представен от външното министерство на Китай. Надяваме се, че Съединени американски щати ще имат ясно око за това. " Министерството на защитата на Китай предизвести, че " китайските военни в никакъв случай няма да седят със скръстени ръце ", в случай че пътуването на Пелоси се реализира.
Военни интензивности
Часове преди Пелоси да дойде в Тайван, Reuters заяви, че няколко китайски военни самолета са били видяни да летят покрай междинната линия, разделяща Тайванския пролив, а уебсайтът на президентския офис на острова е бил изправен пред хакерски атаки.

Белият дом не поддържа визитата обществено, а президентът Джо Байдън разгласи, че военните са срещу. Съединени американски щати не признава формалната неависимост на Тайван, само че все пак страната е поела ангажимент да оказва помощ във боен проект, при положение, че Китай нападне островната страна. Това е и повода Бойната група на самолетоносача " Роналд Рейгън " да премине през Южнокитайско море и сега да се намира във Филипинско море, тъкмо до Тайван и Филипините и южно от Япония, съобщи чиновник на Военноморски сили на Съединени американски щати пред Reuters във вторник.
Изостряне на напрежението
През последните години напрежението сред Китай и Тайван за статута на острова се изостри. Китай не признава независимостта на Тайван, който се самоуправлява, и от десетилетия се заканва да си го върне. При вероятно военно опълчване обаче биха могли да се намесят и Съединени американски щати, защото Вашингтон поддържа специфични връзки с Тайпе.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР