Председателят на групата „Патриоти за София“ в СОС и председател

...
Председателят на групата „Патриоти за София“ в СОС и председател
Коментари Харесай

Контрера: Платените зони да се върнат - злоупотребяват с безплатното паркиране в центъра

Председателят на групата „ Патриоти за София “ в СОС и ръководител на транспортната комисия Карлос Контрера излиза с тази своя позиция в резултат на стоици сигнали от жители и лична инспекция, която е направил в зоните за паркиране в центъра.

Стремежът на общината да резервира здравето на столичани, като направи безвъзмездни синя и зелена зона, с цел да не се натрупат хората в градския превоз, отивайки на работа, действително беше разбрана повратно, счита общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация.

Местата за платено паркиране в София се препълниха

Явно това, че парковете са затворени, а центърът е с гратис паркиране, отвори една ниша с опрощение „ по работа “ за безконтролното разхождане по улиците, добавя още той.

Ето и какво написа Контрера във "Фейсбук ":

От момента на премахването на „ Синя “ и „ Зелена “ зона получавам гневни мнения, сигнали, тъжби от живущи, които се оплакват, че трафикът е станал пъклен, места за паркиране няма. Нито рано заран, нито денем, нито вечер. Живущите в централната градска част и прилежащите квартали настояват, че трафикът там, макар изключителното състояние, сензитивно се е нараснал, може би с 10-20%. Облекчаване е имало единствено в дните с неприятни атмосферни условия и снеговалеж. Една инспекция по улиците, които са в границите на зоните за платено паркиране, демонстрира, че центърът безусловно е задръстен. В дребните улици стават и тапи от коли, които едвам маневрират. Все повече хора основателно повдигат въпроса за какво се усилват колите, откакто много от комерсиалните обекти не работят (заведения, някои магазини, част от офисите са минали в режим на работа от у дома и чиновниците им не пътуват до офисите).

Наблюдава се и сензитивно нарастване на коли, които не са регистрирани в София, само че престояват с дни в града. Доста се оспорва и тезата, че премахването на зоните оказва помощ и на работещите, тъй като заран места за паркиране отново няма. Прави мощно усещане, че улиците са цялостни с коли без стикери, които престояват с дни.

Друг проблем е, че стартира безконтролното паркиране в нарушаване на Закона за придвижването по пътищата - по кръстовища, пешеходни пътеки, тротоари. Липсата на контролните екипи стартира от ден на ден да се усеща. Не са малко и случаите на погрешно паркирали по трасетата на публичния превоз, с което се пречи на трамваите, тролеите и рейсовете. Започва да става редовно и паркирането на инвалидни места без съответния стикер за това.

Заплатилите пък „ Служебен абонамент “ се оплакват, че не могат да го употребяват и чиновниците им, както и клиентите им, не могат да паркират, с цел да си свършат работата.

Това е резюме на част от проблемите, за които бях сезиран и които се слагат от хората.

Сегашната обстановка с премахването на зоните ненапълно очевидно подтиква паразитния трафик и нетрудовите пътувания (особено в по-топло време) – факт, който се удостоверява и от това, че на някои централни улици свободно се разхождат хора в работно време. Създава се сериозен проблем с проходимостта на улиците поради всеобщото погрешно паркиране, поради неналичието тук-там за паркиране.

Може би се позволи неточност, че зоните бяха отстранени напълно. От друга страна Общинският щаб тогава взе това решение с аргумента да се облекчат работещите. Така или другояче мина задоволително време, с цел да стартираме разбор дали тази мярка не пречи в действителност на живущите и работещите вместо да оказва помощ. От друга страна е видно, че за жалост не малко наши съграждани и хора, идващи в София, се възползват от неналичието на зона по напълно други аргументи от плануваните от Столична община. Явно това, че парковете са затворени, а центърът е с гратис паркиране отвори една ниша с опрощение „ по работа “ за безконтролното разхождане по улиците.

Ето за какво съгласно мен е редно да стартираме да обсъждаме опцията след Великденските празници да върнем контрола в териториите на зоните за платено паркиране. Опасявам се, че при стопляне на времето този трафик и разходките ще се усилят, с което ще изложим на риск спазването на рекомендациите за обществена отдалеченост.

Също по този начин е редно и да удължим служебните абонаменти и стикерите за паркиране по местоживеене с времето, в което тези зони бяха безвъзмездни за всички. Поставям въпроса, защото това не е тематика, която можем да се вършим, че не съществува.



(Снимки: ВМРО)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР