Председателят на групата Манфред Вебер предложи темата да влезе за

...
Председателят на групата Манфред Вебер предложи темата да влезе за
Коментари Харесай

ЕНП за арестите на българската опозиция: Това не е политическа игра, има сериозни въпроси

Председателят на групата Манфред Вебер предложи тематиката да влезе за разискване на съвещание на Европейския парламент
Арестът на водача на българската съпротива Бойко Борисов и водещи фигури в ГЕРБ е напът да се трансформира в съществена тематика и в Брюксел. ЕНП, част от чието семейство са и ГЕРБ, упорства да се организира спор за ставащото в България в пленарната зала на Европейския парламент. Категорично срещу са евро социалистите, от името на които даже и в формалната им страница в туитър към този момент се подписва Елена Йончева.

" Нашето обръщение към ЕНП: Спрете да си играете на политика с върховенството на закона и оставете на Европейската прокуратура да продължи работа в България! Още от Катарина Барли и Елена Йончева ", написаха от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Туитър в четвъртък.

Our Group`s message to : Stop playing politics with rule of law and let the  get on with the job in Bulgaria!
More from  &  

— S&D Group (@TheProgressives) 

" Разбираме, че не желаете да дебатирате по тематиката с арестите на политически съперници в България. Ние желаеме. Това не е политическа игра. Сериозни въпроси чакат отговори ", дадоха отговор ЕНП.

We understand you don`t want to debate the issue of arrests of political opponents in Bulgaria. We do. This is not a political game. Serious questions need to be answered.

— EPP Group (@EPPGroup) 

Инициативата разискването да влезе в дневния ред е на ръководителя на ЕНП Манфред Вебер. Сред аргументите, които показва, са подозренията, които остават в обществеността дали в действителност в акцията е взела участие Европейската прокуратура, както заявяваха в началото българските управляващи.

Припомняме, че такова изказване направи министър председателят Кирил Петков, а в известие на Министерство на вътрешните работи от вечерта на арестите в началото беше упоменато същото, само че в следствие известието на силовото ведомство беше изтрито. При опит на Tribune.bg да получи отговор на въпроса дали Европейската прокуратура има присъединяване, представителят на институцията съобщи, че няма да разяснява протичащото се в България.

Няколко дни по-късно от офиса на Лаура Кьовеши изпратиха публична позиция, в която не бяха доказани сходни дейности. Писмото от Люксембург не даде безапелационни отговори на заложените въпроси и остави доста тематики с провесен отговор.

Именно това е главната причина ЕНП да пожелае тематиката да влезе в залата на Европейския парламент още идната седмица на съвещанието в Страсбург.

Преди седмица у нас на среща с ръководещите пристигнаха представители на Екологичен потенциал, които да се срещнат с всички елементи към арестите на Борисов и членове на ГЕРБ, след показания дадени от премиера Кирил Петков.

Вебер и други представители на ЕНП няколко пъти, към този момент сигнализират за тематиката с върховенството на закона в България. През предходната година от партията показаха своята паника и след сигналите, които бяха изпратени от политически партии у нас, за съществени репресии от страна на силовото министерство по време на изборите в България.

Все още не е ясно каква ще е позицията на останалите групи в Европейския парламент. Ако точката бъде призната, се чака да бъде разисквана на 6 април в Страсбург.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР