Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложението на ПП-ДБ за

...
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложението на ПП-ДБ за
Коментари Харесай

Борисов: Изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предлагането на ПП-ДБ за меморандум за общото ръководство след ротацията, още преди да го е прочел.

Той го разгласи за " нахален, недопустим и неузрял " ход от страна на сътрудниците си във властта, за който схванал през медиите и Мария Габриел, а не с публична връзка към него като водач на ГЕРБ.

По думите му: " изборите 2 в 1 са безусловно логически свършек на тази некоалиция ". Опцията за предварителни избори през юни беше стартирана и от Кирил Петков като втори вид при възможен отвод на ГЕРБ от договаряния с ПП-ДБ за смяна на управническата формула.

" Подобен документ се изготвя от работни комисии, в които Рая, Теменужка или избрани от тях хора вземат участие. Мария Габриел ми прочете първите няколко фрази и ѝ споделих да спре, тъй като нататък не ме интересува ", беше коментарът му.

Най-големият мотив за гневната му реакция се оказаха решенията на Асен Василев за промяна на шефовете на Агенцията за държавна финансова ревизия и Агенция " Митници ".

От изявлението на Борисов стана ясно, че се готвела и промяна на управлението на Дирекцията за народен строителен надзор и Българската организация за сигурност на храните - нещо, което към момента не е обявявано обществено от отрасловите министерства.

И четирите служби са под ръководството на изпълнителната власт, а не на Народното събрание.

Според него предлагането на Кирил Петков " да си разделим страната на две " било обилно, само че загърбвало " парламентаризма и опозицията ".

Причината за намека към " опозицията " очевидно е предлагането на ПП-ДБ всяка от партиите да може да приема цивилен или други номинации за членове на регулаторите - само че да поема партийна отговорност за тях. Тоест - в случай че Движение за права и свободи желае да стартира собствен претендент за даден пост, ГЕРБ да ги включи в своята 50%-това квота.

Борисов не отговори на въпроса на кореспонденти какъв принцип предлага самият той за разпределение на от дълго време чакащите попълване места в регулатори, комисии и организации.

Какво включва меморандумът на ПП-ДБ?
номинации за регулаторите да бъдат правени от оптимално необятен кръг заинтригувани страни, в това число и цивилен организации, профилирани в съответната област, които да се припознаят от депутати от двете парламентарни групи ПП-ДБ и ГЕРБизвършването на нарочна инспекция за интегритет и за моралните качества на претендентите в условия на засилена публичностотказ от претенденти с ярки политически профилиправо на несъгласие върху номинацията на другата партия, в случай че по време на инспекциите излиза, че тази номинация ще накърни репутацията на институцията (по Кирил Петков)ако някоя от двете групи желае да предложи претендент от друга парламентарно показана партия, този претендент се регистрира като номинация на ПП-ДБ или на ГЕРБ и не се стига до смяна на съотношението сред дветенезабавно избиране на членовете на Комисията за противопоставяне на корупциятареформи в съдбната власт и службите за сигурностмерки за повишение на доверието в изборния развой, продължение на промените в електронното управление
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР