Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова страните членки на

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова страните членки на
Коментари Харесай

ЕС още умува как да използа иззетите руски активи за възстановяването на Украйна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани страните членки на Европейския съюз да продължат договарянията за потребление на иззетите активи на Руската централна банка на стойност 300 милиарда $ за  тъй като мащабът на разрушенията в разкъсваната от война страна нараства, оповестява " Файненшъл таймс ".

Той съобщи, че желае да се изследва концепцията за интензивно ръководство на замразените активи на Централната банка на Русия за генериране на облаги, които по-късно могат да бъдат предопределени за старания за възобновяване на Украйна.

" Това е въпрос на правдивост и почтеност " , уточни Мишел и акцентира, че би трябвало да се направи в сходство със законовите правила.

Той изрази очакване водачите на страните от Европейски Съюз да " дадат прочут подтик " на полемиките. По негови думи макар правните спънки за конфискуване на активите има " сериозен политически интерес да се реализира прогрес по въпроса и да се реализира резултат ".
 Европейски Съюз е замразил съветски активи за 17 милиарда евро от началото на войната
Европейски Съюз е замразил съветски активи за 17 милиарда евро от началото на войната

Възможно е те да се трансфорат в компенсационен фонд за Украйна

От началото на войната в Украйна Европейски Съюз и неговите съдружници замразиха стотици милиарди долари валутни запаси в задгранични сметки на Руската централна банка. Впоследствие Москва посочи, че посредством тези наказания са били блокирани към 300 милиарда $ от валутните запаси на Централната ѝ банка.

Длъжностни лица от целия Европейски Съюз и неговите институции, в това число първият посланик на Съюза Жозеп Борел, издигнаха концепцията тези активи да бъдат употребявани за възобновяване на разрушената инфраструктура на Украйна.

През септември предходната година разноските за реорганизация и възобновяване на Украйна бяха оценени на малко под 350 милиарда евро от Киев, Брюксел и Световната банка. Необходимата сума обаче евентуално продължава да нараства, защото ежеседмичните съветски ракетни удари и офанзиви с дронове повреждат сериозната гражданска инфраструктура, като електроцентрали и жилища.
 Киев желае Г-7 да конфискува съветските активи в помощ на Украйна
Киев желае Г-7 да конфискува съветските активи в помощ на Украйна

Русия би трябвало да си заплати, упорства Кулеба

" Всеки ден от ден на ден и повече от инфраструктурата на Украйна се унищожава. Ние ще бъдем първите, които ще възстановят Украйна и тази цена за възобновяване ѝ се усилва всеки ден ", предизвести предходната седмица комисарят по околната среда на Европейски Съюз Виргиниус Синкявичюс " в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос.

" Спекулациите, че няма да можем да използваме, да вземем за пример, замразени съветски активи, в действителност ме плашат, тъй като считам, че Русия би трябвало да носи цялостна отговорност. Страната, която би трябвало да финансира възобновяване на Украйна, е Русия ", съобщи тогава той.

В края на предходната година Европейската комисия предложи концепцията за прекачване на замразените активи на съветската страна във фонд, където те могат да бъдат интензивно ръководени, с цел да генерират облаги, които да оказват помощ за възобновяване на Украйна.

Брюксел предложи главните активи да не бъдат напълно иззети, а да бъдат върнати на Русия, в случай че бъде подписано спокойно съглашение.
 Русия ще заплати за възобновяване на Украйна, решен Борел
Русия ще заплати за възобновяване на Украйна, решен Борел

Проучват се всички налични правни средства

Призивът на Мишел идва макар дълбокия песимизъм измежду някои страни членки по отношение на съвместимостта на конфискацията на активи с върховенството на закона и предизвестията, че всяко деяние ще би трябвало да бъде деликатно координирано сред съдружниците.

Според някои европейски представители това може да сътвори опасен казус и да сътвори опасности за финансовата непоклатимост, като повдига въпроси по отношение на статута на безвредни активи на задграничните запаси. Освен това може да се изисква ново законодателство в юрисдикциите, които вземат участие в замразяването на активите, в това число на Съединени американски щати.

" Разбира се, би трябвало да е законно. Това е единственият метод да получите утвърждение от страните членки, а също и от интернационалната общественост ", акцентира предходната седмица Синкявичюс.

Според него това не би трябвало да стане единствено в границите на Европейски Съюз, а най-малко и останалите страни от Г-7 да се причислят към предлагането.

Разговорите за държавните активи вървят редом с опитите в Европейската комисия да се улесни изземването на активите на съветските олигарси, които са под наказания. Важно е да се подсигурява, че избягването на наказания е закононарушение в целия Европейски Съюз, което да улеснява конфискуването на главните активи.
 Европейски Съюз основава платформа за възобновяване на Украйна след войната
Европейски Съюз основава платформа за възобновяване на Украйна след войната

Според Зеленски това е " общата задача на целия либерален свят "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР