Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е подложил на обсъждане

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е подложил на обсъждане
Коментари Харесай

Германската военна министърка е новото предложение за шеф на ЕК

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е подложил на разискване кандидатурата на Урсула фон дер Лайен - боен министър на Федерална Република Германия, за ръководител на Европейската комисия, заяви Ди Велт.
60-годишната фон дер Лайен и потомствен политик. Завършила е стопанска система и медицина, има седем деца. Била е министър по фамилните въпроси в Долна Саксония и министър на труда и обществените въпроси във федералното държавно управление в Берлин.

Заседанието на европейските водачи стартира преди час в Брюксел. Според няколко немски издания фон дер Лайен е консенсусна кандидатура за Франция, Вишеградските страни и Прибалтика. Макрон е сложил изискване, че в случай че германката оглави Европейска комисия, тогава Франция би трябвало да получи управителното място на Европейската Централна банка. За там Франция предлага Кристин Лагард, началник на МВФ.

При одобрение на фон дер Лайен на останалите висши постове ще са Шарл Мишел - ръководител на Европейския съвет, и Марош Шефчович - висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността. Но освен това състояние шпиценкандидатът на ЕНП Манфред Вебер може би няма да получи председателското място на европарламента, защото Германия ще получи 2 основни поста. При това състояние се твърди, че водачът на ПЕС Сергей Станишев може да стане ръководител на Европарламента.

Някои издания допълват, че към момента се разискват и имената на Кристалина Георгиева, Мишел Барние и Маргрете Вестагер за ръководител на Европейска комисия, както и че не е изцяло отритнат шпиценкандидата на ПЕС Франс Тимерманс.

Урсула фон дер Лайен е потомствен политик. Баща й Ернс Албрехт е бил министър председател на Долна Саксония от ХДС и общоприет шеф в Еврокомисията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР