Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в понеделник,

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в понеделник,
Коментари Харесай

Лагард, ЕЦБ: Високата инфлация и затрудненията при доставките ще останат за известно време



Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард съобщи в понеделник, че инфлацията в еврозоната евентуално ще остане висока в кратковременен проект, до момента в който усложненията във веригите на доставки " към момента ще продължат известно време ".

Въпреки това тя означи, че има признаци, че проблемите, свързани с тях стартират да отслабват.

В готови бележки пред комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент Лагард съобщи, че повишението на лихвите на ЕЦБ няма да настъпи преди приключването на закупуването на активи от страна на банката.

Съществуващата пандемична вълна и обвързваните с нея ограничавания евентуално ще продължат да оказват негативно влияние върху икономическия напредък на еврозоната при започване на 2022 година, уточни Лагард, отбелязвайки уговорката на ЕЦБ да извърши мандата на инфлацията като " безусловно хладнокръвен ".

Шефът на ЕЦБ предизвести за " геополитически облаци ", надвиснали над европейската стопанска система заради вероятни последствия от по-нататъшно ескалация на напрежението сред Русия и Запада поради Украйна.

От възходящите цени на силата и храните до икономическите наказания и вредата, нанесена върху доверието на вложенията, въздействията могат да бъдат широкообхватни и сложни за количествено установяване, означи Лагард.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР