Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Канада спаси Украйна. Путин вярваше, че ще стигне до Киев за 3 дни

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че решението на Канада да образова украински военнослужещи след съветското анексиране на Крим през 2014 година е изиграло основна роля. Особено в ранните стадии на съветската пълномащабна инвазия на Украйна, почнала преди повече от година, съобщи ДПА.

„ Канада избави Украйна. Когато споделям това, не пресилвам ”, акцентира Фон дер Лайен в изявление пред канадския парламент в Отава.

„ Отговорът на Канада на войната в Украйна надвиши повика на дълга ”, акцентира тя.
 Фон дер Лайен добави, че Канада е схванала сериозността
на събитията в Украйна преди доста други да го създадат, включително – и доста европейци.

Решението на Отава да образова военни от след съветската анексия на Крим през 2014 година беше от жизненоважно значение в часовете, последвали пълномащабната съветска инвазия предходната година, сподели Фон дер Лайен.

Тя добави, че съветският президент Владимир Путин е вярвал, че ще стигне до Киев за три дни, само че това е било голяма стратегическа неточност.

„ Съпротивата, оказана от Украйна, изуми света. Основно поради куража на украинския народ. Но и поради професионализма на украинските военни, доста от които – подготвени от Канада ”, акцентира Фон дер Лайен.

Председателят на Европейска комисия благодари на премиера Джъстин Трюдо за неговото съдействие с Европейски Съюз при оказване на поддръжка за Украйна.

„ Всичко, което направихме за Киев, го направихме дружно ”, сподели Фон дер Лайен. Тя е на първо посещаване в Канада, откогато стана ръководител на Комисията.

Урсула фон дер Лайен ще се кандидатира за общоприет секретар за НАТО, оповестява италианският вестник La Repubblica. Това ще стане, при изискване, че не бъде избрана отново в Европейска комисия.

Подготовката за кандидатурата ѝ е почнала преди няколко месеца, оповестява изданието. Пътуването на Фон дер Лайен в Канада и Съединени американски щати би трябвало да се прегледа в подтекста на вероятно издигане на кандидатурата ѝ за поста общоприет секретар на НАТО.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР