Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС договориха нов удар срещу Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз е стигнал задоволително надалеч в нанасянето на удари против съветската енергетика и че е време да се концентрира повече върху " финансовия и икономическия браншове ".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейски Съюз ще понижи вноса на съветски нефт с 92% до края на годината.

" Договорихме се за нов пакет от наказания. Те би трябвало да ни оказват помощ да понижим потреблението на съветски нефт с 92% до края на годината. Този нов пакет от наказания против Русия е исторически. Решихме да се отървем от зависимостта си от съветския нефт допустимо най-скоро”, сподели Макрон на конференция след срещата на върха на Европейски Съюз.

Понастоящем оборудванията за предпазване на газ в Европейски Съюз са запълнени на 41%, което е с 5% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, регистрира Урсула фон дер Лайен.

Тя добави също, че стремежът на Европейски Съюз да диверсифицира енергийните си снабдители към този момент е довел до удвояване на доставките на неруски полутечен природен газ за Европейски Съюз през първото тримесечие на 2022 година

Германия ще достави бойни машини на пехотата на Гърция, с цел да може гръцкото държавното управление да съобщи еквивалентни машини от руско време на Украйна. Това съобщи немският канцлер Олаф Шолц след срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел. Зе задачата е реализирано съглашение с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

Макрон съобщи, че се надява, че в идващите дни и седмици може да бъде реализирано съглашение с Русия, което да разреши повече експорт на храни от Украйна. Той добави, че неотдавнашните диалози сред съветския и турския президент в тази тенденция са довели до „ позитивни заключения”.

Френският президент заяви, че е предложил на Путин да се гласоподава резолюция на Организация на обединените нации за повдигане на съветската обсада на пристанището в Одеса, с цел да бъде вероятен износът на украинско зърно, което е блокирано там.

Италианският министър председател Марио Драги съобщи след края на срещата на върха, че е удовлетворен от резултатите. Той добави, че Италия е удовлетворена, че е постигнала победа по отношение на тавана на цената на силата и че Европейска комисия публично е получила мандат да изследва дали подобен е допустимо да се приложи.

„ Най-ефективната фаза на въздействието на глобите върху Русия ще стартира през лятото. Това не значи, че пикът ще бъде през лятото, а че най-осезаемото влияние ще стартира през лятото”, сподели Драги.

Той добави, че макар поддръжката на Италия множеството огромни страни в Европейски Съюз са срещу предоставяне на Украйна на статут на кандидат-членка за Европейски Съюз.

„ От самото начало поддържам присъединението на Украйна към Европейски Съюз. Всички огромни страни от Европейски Съюз се опълчват на статута на Украйна като кандидатка за участие в Европейски Съюз, като се изключи Италия. Можем да желаяме статут на претендент за участие в Европейски Съюз, само че сега това не е предвидимо заради опълчването на страните”, съобщи Драги.

Той посочи, че Европейската комисия обмисля въвеждането на ускорена процедура. „ Път, който в този момент не съществува, само че може да бъде препоръчан и Европейската комисия ще изготви отчет за това”.

Шестият пакет от наказания против Русия визира 80 съветски предприемачи и 3 телевизионни канала, чиито имена ще бъдат оповестени след окончателното гласоподаване.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък съобщи, че формалното утвърждение евентуално ще стане в сряда или четвъртък.

Украйна приветства решението на Европейския съюз да блокира вноса на по-голямата част от съветския нефт, само че изрази неодобрение от забавянето.

„ Когато сред 5-ия и 6-ия пакет от наказания са минали повече от 50 дни, обстановката е неприемлива за нас”, съобщи Зеленски, говорейки дружно с президента на Словакия Зузана Капутова в Киев.

Отделно от това украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че „ петролното ембарго ще форсира противоположното преброяване до колапса на съветската стопанска система и военна машина”.

Той също по този начин уточни, че Украйна работи по интернационална интервенция под управлението на Организация на обединените нации с военноморските сили на трети страни, с цел да обезпечи безвреден търговски път за износа на храни през Одеса.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР