Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна обиколка

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна обиколка
Коментари Харесай

ЕС обръща поглед към пренебрегваната Латинска Америка

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен стартира обиколка на четири страни в Латинска Америка, с цел да ускори политическите и комерсиалните връзки, които Европейският съюз признава, че понякога е пренебрегвал, оповестява " Ройтерс ".

След съветската инвазия в Украйна ЕС търси " единомислещи " сътрудници, които да обезпечат други източници на търговия и значими минерали, нужни за зеления преход, както и да оказват помощ за намаляване на зависимостта му от Китай.

Фон дер Лайен ще се срещне с президентите на Бразилия, Аржентина, Чили и Мексико в няколко поредни дни. Нейната аудиенция идва след тази на германския канцлер Олаф Шолц по-рано през годината и седмица, преди бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва да отпътува за Париж.

Брюксел ще посрещне над 30 водачи от Латинска Америка и Карибския басейн на среща на върха, която ще се организира на 17-18 юли и ще бъде трамплин за " новия дневен ред " на Европейски Съюз за района, показан предходната седмица.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи, че партньорството на Съюза с района от време на време е било " одобрявано за даденост или даже подценявано "  и би трябвало да бъде надградено с " определени сътрудници ".

На първо място в програмата на Фон дер Лайен ще бъде търговското съглашение, подписано през 2019 година с блока Меркосур - Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, само че отсрочено значително заради опасения по отношение на обезлесяването на Амазонската джунгла.

Европейски Съюз чака скоро да получи отговор от Меркосур по отношение на предлагането си към съглашението да се включат задължения за резистентност и изменение на климата.

Фон дер Лайен ще се стреми и към актуализация на търговския пакт сред Европейски Съюз и Мексико, който двете страни договориха през 2018 година

Друг акцент ще бъде желанието на Европейски Съюз за установяване на партньорство за първични материали от основно значение с редица страни от района. Съюзът има комерсиално съглашение с Чили, което може да обезпечи на европейските компании по-голям достъп до литий и мед в страната.

Евентуално съглашение с Аржентина би могло да насърчи изследването от страна на вложители от Европейски Съюз на залежите от шистов петрол и газ в региона Вака Муерта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР