Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще обяви

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще обяви
Коментари Харесай

ЕС вдига целта за намаляване на вредните емисии до 55% в следващите 10 години

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще разгласи идната сряда нарастване на задачата за понижаване на нездравословните излъчвания от сегашните 40% на равнище от 50% до 55% в речта си за положението на Европейския съюз. В подтекста, белязан от ковид, европейският ръководител ще предприеме забележителна стъпка, с цел да поддържа идната Конференцията на Организация на обединените нации за изменение на климата от 2021 година, известна още като COP26, която ще се проведе в Глазгоу, както и икономическото възобновяване, при което вложенията във възобновими източници играят основна роля, осведоми. 

Разработката на това известие ще бъде включена в планувания за това тримесечие проект за климата за 2030 година, който ще включва и стопански отчет, обосноваващ нараставащите европейски упоритости. За да го създаде, Европейската комисия разчита на съдействието на Международната организация за възобновима сила (Irena), с цел да може да пресметна икономическите изгоди от този ангажимент към европейската зелена сила.

Всъщност, Irena ще показа на идващия 21 септември отчет за ограниченията, които би трябвало да бъдат признати за реализиране на нулеви излъчвания в индустриалните браншове. В този документ, по информация на еleconomista, са направени 10 оферти за реализиране на задачата, измежду които следване на тактика, учредена на възобновими енергийни източници за браншове с последна цел нулеви емисии; създаване на споделена визия и тактика и взаимно създаване на на практика пътни карти, включващи всички основни играчи; обмисляне и внедряване на панен стадий на подобаваща инфраструктура; поощряване на ранното търсене на екологични артикули и услуги; създаване на персонализирани подходи за обезпечаване на достъп до финансиране и подкрепяне на научните проучвания, развиването и систематичните нововъведения.

Междувременно, напредъкът в Европейския съюз към този момент се вижда. Две трети от електрическата енергия, създадена през първата половина на тази година е без въглероден отпечатък. Възобновяемите сили покриват 40% от енергийния микс, до момента в който производството на изкопаеми горива е понижено с 18%, съгласно данни от барометъра, осъществен от Eurelectric - секторната асоциация, която съставлява общите ползи на електроенергийната промишленост на европейско равнище. 

Според тази асоциация се следи забележителна наклонност към повишаване: през 2010 година възобновимите енергийни източници съставляват 20% от електрическата енергия в Европейски Съюз, до момента в който през 2019 година те към този момент доближават 34%. И наклонността ще продължи, гласи тази прогноза. Независимо дали европейската стопанска система е изправена пред продължителна икономическа рецесия или бързо възобновяване, до 80% от електрическата енергия в Европейски Съюз може да бъде създавана без изкопаеми източници до 2030 година

" Тази година електроенергийният бранш показва своята решаваща стойност за обществото, като обезпечи лечебни заведения, държавни служби и милиони европейци, които работят вкъщи, с чиста и надеждна сила през целия интервал на пандемията. Освен това секторът върви по бърз и постоянен път към декарбонизация ", коментира Кристиан Руби, общоприет секретар на Eurelectric. 

Основните европейски енергийни компании считат, че е нужен подтик за реализиране на задачите на Европейски Съюз за 2030 година

Същността на упоритостта на Европейски Съюз за нетна въглеродна индиферентност (постигането на нулеви излъчвания на въглероден диоксид) е все повече да се замества потреблението на сила в браншове като превоз, здания и индустрия с нисковъглеродна електрическа енергия, като в същото време се развива потенциал за чиста сила. По-конкретно, темпът на разрастване на вятърните и слънчевите мощности би трябвало да се удвои, с цел да се реализиран задачите на Европейски Съюз за 2030 година

Страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз са мобилизирали обществени средства на стойност 312 милиарда $, с цел да реализиран зелено икономическо възобновяване. Пакетите за помощ и проектите за икономическо възобновяване обаче включват начинания за финансиране на „ неекологични “ планове. 

Източник: 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР