Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Пекин

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Пекин
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Връзките на Китай с Русия могат да обуздаят войната

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани Пекин да играе " градивна " роля за постигането на мир в Украйна, преди взаимно посещаване в Китай с френския президент Еманюел Макрон.

В изявление за " Файненшъл таймс ", представени от БНР, Фон дер Лайен уточни, че единният блок е " угрижен от другарската позиция на Китай с Русия ", само че добави, че Пекин би трябвало да употребява връзките си с Москва, с цел да се обуздае войната, която стартира доскоро повече от година.
Китай е в позиция да въздейства на Русия по градивен метод и затова управляващите в Пекин носят отговорност. Не можете да бъдете по средата – не можете да бъдете за половината от интернационалния ред
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

" Ако има една страна, която може да накара Москва да промени сметките си, това е Китай “, сподели представител на Елисейския замък преди тридневното държавно посещаване на Макрон в азиатската страна.

Макрон ще бъде съпроводен от Фон дер Лайен, която предходната седмица предизвести в тирада, че методът, по който Пекин реагира на войната на Владимир Путин, ще бъде " определящ фактор " за бъдещето на връзките сред Китай и Европейски Съюз.

Френският чиновник, представен от " Файненшъл таймс ", също по този начин акцентира неповторимия потенциал на Китай да " има значим резултат за " смяна на играта " във връзка с военния спор ", само че добави, че може да помогне или да навреди според от избора на Пекин.

Той означи, че Еманюел Макрон е уверен, че е значимо Франция да се ангажира още веднъж с Китай и да направи двустранните връзки " по-предвидими ", само че в същото време призна за по-всеобхватното геополитическо напрежение, което е " доста комплицирано и мъчно " да бъде оправено.

От Париж показват, че Макрон ще има " към шест или седем часа " срещи със Си Цзинпин по време на идното пътешестване, което ще стартира в сряда в Пекин и ще приключи на 7-и април в Гуанджоу.

Фон дер Лайен акцентира и значимостта на поддържането на отворени дипломатически канали с Пекин, като в същото време добави, че войната бележи " повратен миг " за Европейски Съюз, защото той се стреми да отбрани интернационалния ред.

Председателят на еврокомисията желае да се " понижи риска " в връзките с Пекин в някои области, вместо да се одобри позицията на Съединени американски щати за изцяло отдръпване от Китай.

Пътуването на двамата водачи от Европейски Съюз контрастира с решението на американския държавен секретар Антъни Блинкен да анулира визитата си в Китай през февруари. Решението му следва предходни визити на немския канцлер Олаф Шолц, който пътува до Пекин през предишния ноември, и испанския министър председател Педро Санчес, който беше в Китай през предходната седмица.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР