Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в
Коментари Харесай

„Трябва да сме готови за зимата“: ЕС има 5 години да се еманципира енергийно от Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели в петък, че водачите на Европейски Съюз са се договорили през идващите два месеца да изготвят оферти за унищожаване на зависимостта на Блока от съветския импорт на сила. Съюзът си даде пет години период, в границите на който да преодолее подчиненото си състояние.

Трябва да сме подготвени за идната зима. Затова ще създадем работна група, която да изготви проект за презапълване за идната зима и ще координира дейностите. Освен тази първа стъпка, Европейски Съюз ще би трябвало да дефинира дълготрайната си политика за предпазване на газ. Затова Комисията ще показа предложение за запълване на подземните газови складове до най-малко 90 на 100 от техния потенциал до 1-ви октомври всяка година “, сподели Фон дер Лайен.

По думите ѝ след срещата на водачите в двореца Версай във Франция въпросният проект ще бъде подсилен от „ нужните национални и европейски запаси “.

Европейският съюз е обещавал да диверсифицира енергийните си доставки и преди, изключително през 2014 година, когато Русия анексира Крим от Украйна. Напредъкът обаче беше дребен, частично поради нежеланието на Германия. Невижданата от десетилетия военна инвазия на Владимир Путин обаче промени радикално разпоредбите на играта.

Само за няколко дни немският канцлер Олаф Шолц постави завършек на газопровода „ Северен поток 2 “ – план, съфинансиран от немски компании, който би нараснал доста потенциала на Русия да изпраща газ непосредствено към Европа, заобикаляйки Украйна.

По-рано тази седмица Фон дер Лайен и нейните чиновници обрисуваха още проекти за понижаване на вноса на газ в Европейски Съюз от Русия през тази година – посредством намиране на различни снабдители, ускорение на прекосяването към възобновима сила, понижаване на потреблението посредством усъвършенствания на енергийната успеваемост и удължение на живота на въглищните и нуклеарните централи.

Франс Тимерманс, отговарящ по въпросите за климата в Европейски Съюз, сподели във вторник, че Европа може да размени 100 милиарда кубически метра импорт на съветски газ до края на 2022 година

Това са две трети от това, което внасяме от тях “, сподели той пред кореспонденти. „ Две трети до края на тази година. Трудно е, демонски мъчно, само че е допустимо, в случай че сме подготвени да отидем по-далеч и по-бързо, в сравнение с сме го правили преди “, добави той.

Европейският съюз разчита на Русия за към 40% от своя природен газ. Русия също по този начин доставя към 27% от вноса на нефт и 46% от вноса на въглища. Взета дружно, тази търговия с Москва е на стойност десетки милиарди долари годишно.

Лидерите на Европейски Съюз дадоха ясно обръщение тази седмица, че Блокът към момента не може да се причисли към Съединените щати в възбраната на съветския нефт заради въздействието, което това би имало върху семействата и бизнеса, които към този момент се борят с рекордно високите цени.

Но Европа знае, че би трябвало да работи бързо, с цел да понижи зависимостта си и да попречи на Москва да употребява силата като оръжие в икономическата война, отприщена от войната в Украйна.

Руският вицепремиер Александър Новак сподели в понеделник, че Русия може да прекъсне доставките на газ за Германия по газопровода „ Северен поток 1 “ в отговор на това, че Берлин блокира новия план за газопровода „ Северен поток 2 “. Междувременно Кремъл даде да се разбере, че не се плаши от глобите на Запада и има на кой различен да продава ресурсите си.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР