Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят Бойко Борисов

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят Бойко Борисов
Коментари Харесай

Борисов и Юнкер обявиха нов етап за проекта за газовия хъб "Балкан"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят Бойко Борисов приветстват значимия стадий, който бе доближат за газовия хъб " Балкан ". Това се споделя в общо изказване на двамата, публикувано от държавната осведомителна работа. То е във връзка признатите по-рано през днешния ден на второ четене в енергийната комисия на Народното събрание промени в Закона Закона за енергетиката, които в този момент плануват стратегия за реализация на избрани годишни количества газ на борсата от страна на публичния снабдител и крайните клиенти. Това съгласно известието на пресслужбата води до " невиждано отваряне на българския газов пазар ".

С 12 гласа " за " и трима " въздържал се " те поддържаха текстовете, с които се основава платформа за търговия на газ, заяви Българска телеграфна агенция. В съвещанието на комисията участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителят на Комисията по енергийно и водно контролиране Иван Иванов, заместник-директорът на Генерална дирекция " Енергетика " в Европейска комисия Клаус Дитер Борхард, както и изпълнителните шефове на " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз ", " Български енергиен холдинг ". Според Борхард, представен от организацията, развиването на страната като подобен център води до нужда да бъдат увеличени плановете за инфраструктура, обвързвана с потенциала за депозиране.

Предложеният пакет от ограничения ще докара до по този начин нужната смяна в конюнктурата на пазара на природен газ в България. Резултатът ще бъдат обилни стъпки към образуване на ликвидна среда и либерализиран пазар на природен газ освен за България, само че също по този начин и за района. Те са в унисон с напъните на Европейската комисия и на българското държавно управление за основаване на обединен пазар на природен газ, се показва в общата позиция на Борисов и Юнкер.

" Искаме силата да се насочи към България и към цяла Европа. Приветствам това позитивно развиване, което ще докара до отваряне на газовия пазар с изгоди за потребителите на газ в България и в Югоизточна Европа. Моята комисия остава ангажирана в поддръжката си към България в осъществяването на проектите й за районен газов хъб - ние сме на едно мнение по този въпрос с българското държавно управление ", разяснява Юнкер.

" Горд съм да кажа, че посредством въвеждането на стратегия за предложение на избрани количества газ за свободна търговия и непрекъсната работа по плана газов хъб " Балкан ", България показва своята ангажираност да играе водеща роля за отворен газов пазар в Югоизточна Европа. Успешното съдействие с Европейската комисия и целенасочените старания на българското държавно управление направиха допустимо въвеждането на обилни промени в пазара на природен газ в България, което, безспорно, ще докара до основни изгоди за всички ", декларира Борисов, представен от пресслужбата си.

След като бъде доказана от окончателния Закон за енергетиката и със основаването на газовата борса, програмата за предложение на избрани количества газ за свободна търговия се чака да има позитивни резултати в посока конкурентоспособност за целия газов пазар в района. По-голямата конкуренция ще докара до по-голям избор и по-ниски цени и ще усили сигурността на доставките за бита и за предприятията. Ето за какво Европейската комисия поддържа пазарните промени и ограничения за увеличение на ликвидността, в това число посредством газовия хъб " Балкан " в България, показва държавната пресслужба.

Газовата борса ще помогне България и районът да се възползват в цялостна степен от последните процеси в развиването на бранша по отношение на увеличението на износа на полутечен природен газ. Това ще ускори конкуренцията и ще даде повече благоприятни условия за развиването на стопанската система в България и в района, показва пресслужбата.

От раждането на концепцията за газов хъб министър председателят Бойко Борисов непрестанно акцентира значимостта му за целия район и се пробва да притегли поддръжката за плана на разнообразни европейски водачи. С ръководителя на Еврокомисията, чиито мандат изтича Жан-Клод Юнкер двамата постоянно са показали близки връзки при срещите си в Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР