Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил пред свои

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил пред свои
Коментари Харесай

Юнкер с предупреждение, че ще напусне поста си

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е декларирал пред свои високопоставени сътрудници в Европейската национална партия (ЕНП), че в случай че някогашният шеф на неговата канцелария и сегашен общоприет секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер бъде заставен да оваканти поста си, той също ще подаде оставка . Това написа изданието Politico, представено от организация " Фокус ".
Според три публични лица от Европейски Съюз, споделили информация за срещата, Юнкер е споделил на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни и ръководителя на ЕНП Жозеф Дол, че е отчаян от неналичието на поддръжка за Зелмайер от групата на ЕНП за покачването му (официализирано на 21 февруари 2018 година – бел. ред.).
Разговорът се е провел в четвъртък, в коридорите на съвещанието на ЕНП преди срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел. Юнкер, Зелмайер и Таяни са членове на ЕНП – най-голямата партия в Екологичен потенциал, прецизира изданието.
Изненадващото покачване на Зелмайер в позицията на общоприет секретар на Европейска комисия предишния месец при подозрителни условия съгласно Politico, провокира слисване в Брюксел и докара до обвинявания, че ходът демонстрира, че Комисията работи като „ клуб на старите момчета “.
Един почитан чиновник в Европейски Съюз съобщи, че в хода на срещата в четвъртък, Юнкер е споделил на сътрудниците си, че „ в случай че Зелмайер си тръгне и аз си потеглям “. Друго публично лице от Европейски Съюз също е удостоверило, че Юнкер е заплашил да си подаде оставката, в случай че Зелмайер бъде заставен да напусне.
„ Атмосферата към Юнкер по този въпрос не беше добра “, е декларирал източникът на Politico, като е добавил, че ръководителят на Комисията е бил „ гневен “.
Друг източник от Европейски Съюз е коментирал, че по време на въпросната среща Дол се е оплакал, че Юнкер не е уведомил групата авансово за покачването на Зелмайер. В отговор на това, представител на Комисията е декларирал, че тя „ в никакъв случай не разяснява какво е обсъждано на вътрешни срещи “.
Припомняме, че по време на пленарна сесия на Европейския парламент предходната седмица, голямото болшинство от присъстващите европейски депутати, в това число тези от ЕНП, осъдиха покачването на Зелмайер в общоприет секретар на Европейска комисия.
„ Комисията би трябвало да избере кое е по-важно “, съобщи либералът от Нидерландия Софи Велд в хода на своята тирада. „ Кариерата на господин Зелмайер или репутацията на Европейски Съюз “.
„ Какво по-добро можеше да се измисли, с цел да се налее вода в мелницата на евроскептиците “, пък съобщи членът на ЕНП от Франция Франсоа Гросет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР