Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предупреди, че лидерите на ГЕРБ

...
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предупреди, че лидерите на ГЕРБ
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ и БСП имат договорка за увеличаване на партийната субсидия

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ предизвести, че водачите на ГЕРБ и Движение за права и свободи са се договорили да прокарат увеличение на партийната дотация на 8 лв. на глас. В плана за Бюджет за 2020 година, който сега се гласоподава дефинитивно от Народното събрание, е планувано партийната дотация следващата година да бъде 1 лев на глас. Между двете четения обаче Българска социалистическа партия изиска дотацията да бъде 8 лв. на глас, само че предлагането беше отхвърлено от отрасловата комисия.

" Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в цялостен състав в залата, с цел да мине предлагането на Българска социалистическа партия ", сподели през днешния ден пред публицисти в Народното събрание Мустафа Карадайъ. Той напомни позицията на Движение за права и свободи, че с намаляването на дотацията на 1 лев ще бъдат ощетени най-малките партии, които няма да могат да финансират активността си.

Партийната дотация беше понижена от 11 лв. на 1 лев за глас през юли тази година с смяна в Закона за държавния бюджет за 2019 година, която получи поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Воля " и " Атака ". С орязването на държавната дотация обаче се разреши бизнесът да финансира без предел политическите партии. До смяна в метода на финансиране на партиите се стигна, откакто " Шоуто на Слави " показа информация от Министерството на финансите, съгласно която през 2018 година политическите обединения са получавали не по 11 лв., а по 13.23 лв. на получен на изборите глас. Оказа се, че сумите се образуват на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а освен на гласовете за съответната политическа мощ с право на дотация. Тогава финансовият министър Владислав Горанов оправда разминаването със законови недостатъци.

Сега Мустафа Карадайъ описа, че още тогава Движение за права и свободи са имали среща с ГЕРБ, на която е участвала и ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова. " На срещата ние декларирахме, че 1 лева дотация е популистки ход. " Или 0 лева за политическите партии, с цел да могат да финансират активността си посредством дарения, транспарантно и намерено. Г-жа Стоянова от ГЕРБ тогава съобщи, че популисткото предложение на ГЕРБ е краткотрайна мярка и до внасянето на държавния бюджет ГЕРБ ще предизвикват необятен публичен спор по тематиката, с цел да се откри най-правилното решение за дотациите на политическите партии. Днес сме очевидци, че подобен публичен спор не е извършен ", съобщи ръководителят на Движение за права и свободи.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов сподели, че не знае за сделка сред водачите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

" Не ми е известна сделка сред Бойко Борисов и Корнелия Нинова за партийните дотации, нашата позиция остава непроменена ", съобщи Горанов и прикани да се изчака гласуването в пленарна зала, " да забележим дали тези съмнения на господин Карадайъ ще се материализират. " По думите му от лятото, когато дотацията бе понижена, до момента нищо не се е трансформирало.

Същевременно през вчерашния ден депутатът от Българска социалистическа партия и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин заяви, че Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) е предложила да бъде анулирано решението на българския парламент за орязване на дотациите. Той изясни, че е изискал мнението, а ОССЕ е изразила опасения по отношение на правилото на политическия плурализъм. Пу думите му организацията е показала, че е нужна гаранция, че системата на финансиране на политическите обединения цели отбрана на политическия плурализъм и е предложила да бъдат въведени предели за даренията от бизнеса и частни лица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР