Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е основен вносител на

...
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е основен вносител на
Коментари Харесай

Обезщетенията по "Гражданска отговорност" ще са с частичен лимит

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е главен вносител на измененията. Според нея, в случай че се одобряват и в зала, това ще разреши да не се усилва цената на най-масовата застраховка

© Анелия Николова Още по тематиката
ГЕРБ има нов вид за решение на казуса с " Гражданската отговорност "

Лимити от 5 хиляди лева ще се наложат единствено за компенсации на периферния кръг близки на починали в произшествия
13 ное 2018
Управляващите дадоха отговор едва на всеобщите митинги от уикенда

Горивата постепенно потеглят надолу поради интернационалния пазар
12 ное 2018
Защо " Гражданската отговорност " е обречена да нараства

И без решението на Върховен касационен съд цената на застраховката е тръгнала нагоре
9 ное 2018
Светла Несторова: Склонни сме на отстъпки

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи по казуса със задаващата се рецесия в бранша
9 ное 2018
Идеята за застрахователни предели идва от неприятния прочит на тълкувателното решение

Адвокат Валя Гигова за оферти таван на компенсациите за неимуществени вреди при гибел в ПТП
9 ное 2018 Да има таван на компенсациите при гибел на пътя за породени прочувствени премеждия, само че единствено за периферния кръг от родственици и близки. Те ще могат да получават до 5 хиляди лева, до момента в който за съпрузи, деца и родители ще се резервира настоящето състояние - колкото дефинира съдът. Това взеха решение депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание при второ четене на измененията в Кодекса за обезпечаване, като единствено депутатите от Българска социалистическа партия гласоподаваха с " въздържал се ". Текстовете ще важат през идващите 12 месеца, през които би трябвало да бъде направена методика за образуването на лимитите за обезщетение на застраховката " Гражданска отговорност " и по-късно да бъде призната в разпоредба.

Целта на измененията е да решат казуса със застрахователите и цената на наложителната лавица. А той породи след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от това лято, което позволи за неимуществени вреди да могат да се присъждат компенсации и на по-широк кръг от лица. Така за три месеца броят на заведени искове набъбна и те към този момент са над 380 по данни на Асоциацията на застрахователите (АБЗ). Средният размер, който съдът присъжда като обезщетение, е към 118 хиляди лева на човек, а роднините по тези искове са към 800. Проблемът е, че тези средства се заплащат по-късно през цената на " Гражданска отговорност ".

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Светла Несторова, ръководител на АБЗ, съобщи, че дефинира решението на депутатите като компромисно и че в случай че то мине в зала, цената на наложителната лавица в кратковременен проект ще се задържи на актуалните равнища.

Лимити за далечни родственици до правене на методика

Промените плануват компенсациите за неимуществени вреди за деца, осиновени, родители, осиновители и съпрузи да продължат да се присъждат както до момента, т.е. по решение на съда. За останалите родственици и близки, в това число и брат и сестра, се слага предел от 5 хиляди лева Този таван ще важи и със задна дата – за предявените искания след 21 юни 2018 година, т.е. след като е тълкувателното решение на Върховен касационен съд. В текстовете се показва, че хората, които са завели искове за погашение на обезщетение за нанесени им неимуществени вреди в резултат на гибел на техен непосредствен и не попадат в най-тесния кръг от родственици, могат да отдръпват своите искове без единодушието на ответника и няма да носят отговорност за разходи за прекратената част от желае.

По-справедливи компенсации - до година

Лимитите са краткотрайни, до момента в който бъде направена методика, по която да се присъждат компенсациите както за имуществени, по този начин и за нанесени неимуществени вреди. В период до 6 месеца Гаранционният фонд би трябвало да е подготвен с план, който по-късно да се утвърди от Комисията за финансов контрол, здравното и общественото министерство и по-късно да се включи в разпоредба. Проектът планува поднормативният акт да бъде признат до една година от влизане в действие на измененията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР