Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов е

...
Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов е
Коментари Харесай

Съдии, прокурори, следователи: Съдебната реформа се оказа подмяна и приватизация

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов е угрижен и обезпокоен от това, което вижда като законодателен развой в региона на правосъдната власт . С признатите промени в Конституция бе призната нездравословна за цялото общество стъпка, сподели той на брифинг пред публицисти по отношение на по този начин наречената правосъдна промяна, която се организира в края на месец декември предходната година след промени в Основния закон.

Той смята, че промените, касаещи правосъдната власт са противоконституционни, контрапродуктивни и нездравословни. Налице заплаха от необратимо накърняване на ползите на обществото и директно е застрашаване независимостта на правосъдната власт, уточни Николов.

По думите му с осъществените конституционни промени е конфискувана функционалността на първичната учредителна власт, каквото е Великото Народно заседание . Освен това се засягат правила на господство на страната - разделянето на управляващите и бе ликвидирана единната и самостоятелна правосъдна система. Ние имаме и ще имаме напред в години прокуратура, която е директно следена от политическия сегмент на властта, посочи Владимир Николов.
 Удължиха с 20 дни периода за публично разискване на новия Закон за правосъдната власт
Удължиха с 20 дни периода за публично разискване на новия Закон за правосъдната власт

Промяната се постанова заради множеството оферти, получени от органите на правосъдната власт и съсловни организации на магистратите

" Има измяна на концепциите, които правосъдната промяна въплъщава и има замяна. Реформата е на всички и не е единствено на някои обособени политически партии и организации, които да я приватизират ".

Владимир Николов разкритикува плана за нов Закон за правосъдната власт. Законопроектът страда от основни пороци, базира се на неверна концепция, на необяснимо натикване на прокуратурата като потребен държавен инструмент в ъгъла с неуважение на съществени правила, уточни Николов. Измененията в Закона за правосъдната власт би трябвало са централна част от промяната, само че не по този метод - би трябвало да бъдат направени посредством чуване на мнението на всички заинтригувани страни, с цел да може да се реализира претенции резултат, а не посредством диктат и неглижиране на това, което експертите желаят, акцентира Николов.

Той настоя срокът за публично разискване на Закона за правосъдната власт да бъде продължен.

Десислава Петрова, член на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България съобщи, че задачата е прокуратурата да бъде подчинена на политиката, оставена в границите на правосъдната власт. От години в страната текат процеси, които целят подчинението на прокуратурата, тъй като тя работи, счита Петрова. Тя ще се бори да отбрани прокуратурата от всякакво политическо въздействие.
 Промените в Конституцията бяха признати Обновена
Промените в Конституцията бяха признати

Гласуваха 237 депутати, като " за " измененията в главния закон бяха 165 народни представители

Пенка Велинова, член на Управителния съвет на Български съдийска асоциация добави, че още, когато се заговорило за конституционните промени, самата тя не очаквала толкоз бързо да бъдат признати. Не са взели участие в разискването на измененията в Конституцията, защото не получили покана. И Велинова, както Николов разкритикува конституционните промени като съобщи, че са противоконституционни и е било нужно Велико Народно заседание, с цел да се одобряват.

Велинова уточни, че Законът за правосъдната власт " страда " от неналичието на претекстове. Липсвала и оценка на въздействието. Мотивите на законопроекта са несъстоятелни, защото разискването на закон изисква излагане и рационално послание на публичен спор, настоя тя.

Пенка Велинова се разгласи и срещу измененията, касаещи прокурорския съвет и статута на основния прокурор. Промените са напълно на компетенциите на Велико Народно заседание, уточни тя, като добави, че измененията са напълно политически. Прокурорският съвет има значими решаващо функционалности, а не просто един регистриран орган, посредством който прокурорите да се регистрират. С метода, по който се конструира прокурорския съвет основава предпоставки за политическо въздействие върху него, безапелационна бе Велинова.

Преслава Петкова, ръководител на Камара на следователите в България уточни, че всички промени в Конституцията в частта правосъдна власт са противоконституционни. Тя вижда политическо ориентиране към преодоляване на прокуратурата от политическата власт, което ще бъде пагубно за държавното обвиняване. С промените в Конституцията се нарушава и формата на държавно ръководство.
 Днес стартира разискване на измененията в Закона за правосъдната власт
Днес стартира разискване на измененията в Закона за правосъдната власт

На дебата ще се разискват главните предлагани структурни и функционални промени в правосъдната власт

Тя смята, че Висш съдебен съвет към този момент не съществува, а се основава напълно нов кадрови орган. Това, което бе направено през декември 2023 година цялото общество видя, че това, което се направи ще е пагубно за правосъдната система. Трябва да се изчака произнасянето на Конституционния съд, както и да се отсрочи приемането на Закона за правосъдната власт, прикани Преслава Петкова.

Според нея Законът за правосъдната власт би трябвало да бъде ревизиран . Аргументът - липсва логичност в законопроекта.

Александър Николов, ръководител Сдружение на администрацията към правосъдната власт уточни, че в последните 20 години политиците заобикалят дебата всъщност за по този начин наречената правосъдна промяна. Съдебна промяна не е смяна в законите, а бързо и качествено обективно правосъдие. Като се раздели Висш съдебен съвет какво това ще способства за бързо и качествено правораздаване?, запита Николов.

Той се оплака, че неговото съдружие не е било поканено в работната група за новия Закон за правосъдната власт. Съдебната промяна би трябвало да се реализира по по-различен метод, да се чуе мнението на специалистите, експертите и тези, които практикуват специалността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР