Председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България и енергиен

...
Председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България и енергиен
Коментари Харесай

Инж. Кремен Георгиев, АТДБ: Готви се голяма тесла за топлофикациите и търговците на ток!

Председателят на Асоциация на топлофикационните сдружения в България и енергиен специалист с дълготраен опит инж. Кремен Георгиев предизвести, че сега в страната се готвят ограничения, които най-вероятно ще доведат до колапс на българската енергетика и всеобщи банкрути на производителите на електрическа сила от природен газ и въглища.

По думите му причина за това ще бъде методът, по който признатият от Европейската комисия правилник за справяне с високите цени на електрическата сила ще бъде транспониран в българското законодателство. Според специалиста в случай че законът бъде признат в настоящия си вид, ще бъде застрашена енергийната сигурност на страната ни.

            „ Ако регламентът, признат от Европейската комисия, бъде признат и в България в формалния си тип, няма да има никакви проблеми за българските топлофикации и за търговците на електрическа сила. За страдание получихме информация, че готвеният български вид на регламента ще бъде гибелен за бъдещето на производителите на сила от природен газ и въглища в България и е допустимо да ги докара до банкрут. От същото се притесняват и сътрудниците, които се занимават с търговия с електрическа сила. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

            Енергийният специалист изясни, че Европейската комисия е дала инструкции към страните в предвижданите ограничения и ограничавания за справяне с високите цени да не се включват мощностите на въглища и природен газ, с цел да се резервира ликвидността на сдруженията, само че в България е допустимо това да не се извърши.

            „ Нека Ви обясня. Вземаме за образец газова топлофикация. В момента обстановката е такава, че топлофикация Х продава топлинна сила на загуба, защото продажната цена на топлинната сила е утвърдена при планирана цена на природния газ от към 120лв/мвтч, до момента в който настоящата среднопретеглена цена за газ за тримесечието е към 260лв/мвтч. Това значи, че сдружението би трябвало да набави от някъде над 2 пъти повече средства за закупуване на главното си гориво. Приходът от топлоенергия е закрепен и заради тази причина единствената опция за топлофикация да компенсира дефицита е да продава ток на високите пазарни цени, с което най-малко отчасти да усили приходите си и да обезпечи част от средствата, с които да покрие разликата от 120лв до 260 лева за единица природен газ. Новият закон обаче възнамерява част от прихода над избраната цена от регулатора да бъде удържан на сдруженията. Ако това се случи топлофикациите ще изпаднат в ликвидна рецесия и няма да могат да покриват оперативните си разноски. “ изясни инж. Кремен Георгиев.

            По думите на инж. Кремен Георгиев в случай че към газовите централи в България се приложат ограничавания, каквито липсват за същите сдружения в Европа, локалните централи ще бъдат сложени в неравнопоставено състояние на европейския пазар.

            „ Стигане до сходна обстановка опонира на правилата, заложени в контракта за присъединение към Европейския съюз, което е невиждано до в този момент тъпчене на законодателството! “ сподели инж. Кремен Георгиев.

            Експертът уточни, че всички сдружения сега извършват капиталови стратегии на стойност стотици милиони евро, конструирани на база настояванията на Европейски Съюз за основаване на нисковъглеродно произвеждане на сила, които ще бъдат оставени под въпрос и ще се стигне до несъблюдение на към този момент поети задължения.

            „ Ако се допусне приемане на закона в този му тип, непосредствено ще бъде застрашена оперативната активност на българските топлофикации, което ще им попречи да извършват лицензионните  си отговорности, включващи произвеждане на електрическа сила и доставка на топлинна сила. “ предизвести инж. Кремен Георгиев.

            Според ръководителя на Асоциация на топлофикационните сдружения в България от сектора ще пазят освен сдруженията, само че и поминъка на десетките хиляди заети в бранша. Инж. Кремен Георгиев съобщи, че няма да позволен българската енергетика да бъде ликвидирана, с цел да се прокарат нечии персонални ползи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР