Председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев отказа да си направи

...
Председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев отказа да си направи
Коментари Харесай

Съдия Ушев не се отказва от делото срещу Иванчева

Председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев отхвърли да си направи отказ от делото против някогашната кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и тогавашната ѝ заместничка Биляна Петрова. Процесът се гледа на втора инстанция, откакто двете бяха наказани на 20 и 15 години затвор за пожелан рушвет от строителния бизнесмен Александър Ваклин. Соченият за медиатор Петко Дюлгеров бе наказан на 12 години затвор.

Делото да се изпрати бързо

Отводът на Ушев бе пожелан от бранителите на Иванчева и Петрова, защото съдията се намеси в делото, още до момента в който се гледаше на първа инстанция. Тогава Ушев изиска от арбитър Иво Хинов материалите бързо да се изпратят в неговия съд, часове откакто магистратът бе освободил двете от ареста. Още същия ден втората инстанция спря освобождението им. Проверка по случая бе разпоредена от ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Тогава прокуратурата направи невиждан опит за интервенция – обвинителите желаеха делото да не се дава за инспекция. Материалите въпреки всичко бяха предадени на изпратените от Панов съдии, които откриха няколко нарушавания. Едно от тях бе, че не е спазен наложителният 7-дневен период, в който юристите на Иванчева и Петрова могат да възразят против настояването на прокуратурата. Вместо това делото бе гледано стремително, а двете останаха в ареста. Заради нарушаванията Панов изиска Висшият правосъден съвет (ВСС) да образува дисциплинарно дело против Ушев, само че срещна твърда опозиция от членовете му. В момента Панов апелира отхвърли им пред Върховния административен съд, а делото е висящо.

Въпреки очевидната му интервенция в делото и подозренията, че се е опитал да окаже напън върху арбитър Хинов, Ушев отхвърли да си направи отказ. Той отхвърли настояването за отказ и на другите членове на състава му, както и на прокурорите.

Безпристрастност ли?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР